четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеМожем да се надрусаме и с... магданоз

Можем да се надрусаме и с… магданоз

Никога не сте опитвали дрога? Огледайте се в кухнята, казват експерти, цитирани от немското списание „Фокус“. Някои от обичайните в нея продукти, имат активно въздействие върху психиката.

Тънката разлика между храна и психотропния ефект е в дозата. Писателят Оноре дьо Балзак е пиел кафе с литри, за да пише почти денонощно. Австрийският писател Робърт Менасе пък е ползвал друго ободряващо средство от кухнята – дъвчел е непрекъснато магданоз.

Действително според енциклопедията на психоактивните вещества магданозът действа леко възбуждащо, опияняващо и евентуално леко халюциногенно. Веществото, на което се дължи този ефект, се нарича миристицин. Чрез преработката му в тялото се получава субстанция, която прилича на екстази.

Трудно е обаче да се посочи каква точно доза е необходима, за да се надрусаме истински. Възможно е да са необходими много килограми от подправката, и то от сорт, който съдържа повече от веществото миристицин.

Вещество в магданоза и целината лекува рака на гърдата

Същото е и с други храни, които могат да ни опиянят – стомахът ни няма да понесе необходимите за постигането на тази цел количества. Например 30-40 презрели банани съдържат същото количество алкохол, колкото литър и половина бира. 250 -300 г тъмен шоколад действат леко възбуждащо и подобряват настроението.

Дължи се на съдържащия се в тях теобромин, който има структура, подобна на кофеина. Тъмният шоколад има от него 3-10 грама на килограм, докато в млечния те са 0,6 грама. Освен това какаото съдържа анандамиди, които действат подобно на опяняващото вещество в канабиса тетрахидроканабиол.

Източник: Fokus

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -