четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаЛютото чили пази от рак на дебелото черво

Лютото чили пази от рак на дебелото черво

Лютото чили може би пази от рак на дебелото черво, съобщават американски учени, цитирани от немския сайт Netdoktor. Как точно действа веществото капсаицин, което се съдържа в малките люти чушлета, бе тествано върху мишки. То активира йонен канал на име TRPV1. Дълго време се е смятало, че той се намира само върху нервните клетки.

Именно йонният канал е причината да възприемаме лютия вкус, горещината и киселото. Екипът учени на Петръс де Джонг от Университета на Калифорния сега откри, че този молекулен регулатор се намира и в червата. Там той има друга функция – контролира да не възникват тумори.

TRPV1 влиза във взаимодействие с фактора на растежа EGFR. Такива фактори на растежа постоянно обновяват нашите клетки. А по-специално EGFR се грижи да има нови клетки по стената на червата на всеки 4-6 дни. Ако тази система излезе извън контрол, клетките започват да се делят прекомерно бързо и така възниква тумор. С контрола й пък се занимава TRPV1.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Семките на чушките не са вредни, но все пак не ги яжте много
Фамилната обремененост влияе само за три вида рак
Лютите чушки помагат за здраво сърце 

Тестовете върху мишки показали, че ако те бъдат генетично програмирани да нямат TRPV1, се разболяват много по-често от рак на дебелото черво. Когато обаче в храната им било добавено от веществото капсаицин, което придава лютивия вкус на чилито, честотата на туморите намаляла, а продължителността на живота им се увеличила с 30% в сравнение с животните, които не получавали от добавката.

Лютивият капсаицин има много положителни ефекти върху здравето. Действа противовъзпалително и намалява чувството на глад, тоест помага да отслабнем. Де Джонг смята, че то ще може да се използва и за профилактика на рака на дебелото черво. Предстоят тестове върху хора.

Източник: De Jong et al.: Ion channel TRPV1-dependent activation of PTP1B suppresses EGFR-associated intestinal tumorigenesis,The Journal of Clinical Investigation, 1. August 2014

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -