петък, 9 юни, 2023
- Реклама -
НачалоХраненеЛютите чушки помагат за здраво сърце

Лютите чушки помагат за здраво сърце

Лютите чушки се оказаха полезни и за сърцето. Те не само снижават лошия холестерол в кръвоносните съдове, но и спомагат кръвта да се движи по-добре във вените. Това оповестиха китайски учени от университета в Хонг Конг на 243-ия Конгрес на Американското химично общество.

Новото полезно свойство на чилито били доказани върху хамстери. На животинките първо е дадена богато на холестерол меню. След това им дали нормална храна, богата на т.нар. капсациноиди – вещества, които придават лютия вкус на чушлетата и се срещат главно в тях. По кожата и лигавицата те предизвикват парене и дразнене. Лепенки за локално загряване на кожата например съдържат капсациноиди.

Екипът учени установил, че веществото в чилито сваля нивото на холестерола в кръвта на хамстерите. Паднало най-вече нивото на лошия холестерол LDL. Той се отлага по стените на кръвоносните съдове и причинява опасната за запушването им плака. Освен това капсациноидите блокирали активността на един ген, чиито протеини карат мускулите около съдовете да се напрягат. В резултат вените и артериите се отпускали и кръвта преминавала през тях по-свободно.

Капсациноидите могат да помогнат за по-доброто здраве на сърцето, заключават учените. Те обаче предупреждават да не се надценява ползата от консумацията на чушлетата. Доброто хранене означава винаги да се яде балансирано, казват още те. Съдържащите се в чилито капсациноиди не са заместител на медикаментите, които се предписват за сърдечносъдови заболявания, предупреждават още китайските специалисти.

Източник: Прессъобщение на American Chemical Society (ACS)

Свързани теми: Свалят лошия холестерол без лекарства

С коронарография лекуват исхемична болест и инфаркт

 

СНИМКА: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -