вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноАптекари спечелиха дело, заведено от касата

Аптекари спечелиха дело, заведено от касата

Върховният административен съд потвърди глоба за здравната каса в размер на 30 000 лв., наложена от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за незаконно определяне на цените на лекарствените продукти в аптеките, които имат договори с НЗОК. Порочната практика продължава около година, коментира Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки.

Доколкото си спомням, преди около 2 г. аптеките бяха заставени да дават отстъпки в размер на 8% от всички групи лекарства, за които касата плаща напълно или частично, добави той. Това било в нарушение на методиката за договаряне на отстъпки.

През 2009 г. Българският фармацевтичен съюз сезирал КЗК, че НЗОК нарушава Закона за защита на конкуренцията като едностранно и противозаконно определя цените на лекарствените продукти. След налагане на глобата, НЗОК обжалва решението на КЗК пред Върховния административен съд. С решение от 23.03.2012г., ВАС окончателно отсъди, че поведението на НЗОК спрямо аптеките е незаконно и за това НЗОК следва да понесе санкция от 30 000 лева.

Това е третата глоба за последните пет години, потвърдена от Върховния административен съд и наложена на НЗОК за незаконосъобразни актове и действия в областта на отпускането на лекарствените продукти. През 2009 г. Върховният административен съд обяви за незаконосъобразни цените на всички лекарствени продукти, които бяха определени от директора на НЗОК в нарушение на закона през януари 2008г. 

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -