Свалят лошия холестерол без лекарства

PRINT
затлъстяване и диабет

Повече лош холестерол в кръвоносните съдове ги стеснява и е риск за инфаркти и иинсулти. Не всички хора обаче реагират на медикаментите за регулирането му. Терапия с антитела може да е алтернатива за тях, казват американски кардиолози по време на годишната си конференция.

Антителата се свързват с определен протеин и го обезвреждат. Този протеин е виновникът, който пречи на разграждането на лошия LDL холестерол (Low-Density-Lipoprotein) в черния дроб. В проучването на учените от САЩ участвали 138 души със стойности над 100 мг/дл. Те приемали вече поне шест седмици лекарство за понижаване на холестерола. Хората били разделени в различни групи. Те получили дози по 50, 100, 150, 200 или 300 мг антитела. Една от групите получила пласебо (безвреден препарат, който не съдържа никаква активна съставка).

След 3 месеца учените установили, че групите, които получили антитела, били с понижен между 40% и 72% холестерол. В пласебо групата понижението било само с 5%. Редукцията на сотйностите със 70% е голямо постижение, смята ръководителят на проучването Джеймс Маккини. Допълнително проучвания трябва да изяснят дали терапията с антитела ще помага и в дългосрочен план и дали няма някакви странични ефекти. Тя ще помага предимно на хора, на които сегашните лекарства не помагат.

Източник: American College of Cardiology 

СНИМКА: SXC

[Общо: 3    Средно: 3.7/5]
Свалят лошия холестерол без лекарства беше последно модифицирана от: август 13th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *