вторник, 23 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеОперацията на полипи в носа вече дава по-добри резултати

Операцията на полипи в носа вече дава по-добри резултати

Носните полипи произхождат най-често от етмоидалните синуси и се спускат в носната кухина. Те запушват носа, затрудняват дишането и при преглед се виждат като гроздовидни образувания. Те не са носни, а носно-синусни полипи.

Етмоидалните синуси са образувани от 10-15 клетки като пчелна пита около орбитите и страничните страни на носа. При алергични пациенти дихателната лигавица се подува, секретира обилно и изпълва кухините на етмоидалните клетки, като дори образува малки кисти. Дотук заболяването е алергична хрема. В носа и синусите се образува бактериален възпалителен процес, оформя се хроничен синузит (етмоитит) и се образуват полипите. С други думи, наличието на алергична хрема и прибавянето на хроничен синузит е механизмът на полипозата. Веднъж образувани, те се спускат в носната кухина и заемат определен обем от нея. Около 25% от болните се усложняват с бронхиална астма.

Лечението е оперативно, болка няма

По време на операцията полипите се отстраняват. Пациентите често питат има ли щадящ метод за операция. Думата „щадящ“ не е най-точната. Операциите при полипоза се усъвършенстваха през последните 20 години по отношение на оперативна техника, инструментариум и анестезия.

Отстраняването на полипите сега става под обща интубационна наркоза. Болки няма, ако това го считаме за „щадящо“. Премахването на полипите от носа обаче не е достатъчно, защото те произхождат от етмоидалните синуси. С други думи, коренчетата им остават. Затова с ендоскопска техника се отварят етмоидалните клетки и се отстранява всякаква полипозна лигавица – било с етмоидални щипци, а може и със специална апаратура, която раздробява и изсмуква полипозната лигавица. Мнозина си представят, че това е лазер, но не е. Нарича се „шейвър“.

Лечението на алергията след махане на полипите е много важно

След това кухината се тампонира, за да не кърви и операцията приключва, но не и лечението. Ако тези пациенти не искат да ги повтори и потрети заболяването, те трябва системно да провеждат противоалергично лечение. Алергията е като диабета и хипертонията – изисква продължителна терапия.

По принцип носната полипоза е двустранна и при мъжете е по-честа – две към едно. Ако се случи възрастен мъж с едностранна полипоза, може да става дума за т.нар. мантелни полипи. В центъра има тумор (рак), а около него полипи. Затова всички новообразувания в носа след отстраняване се пращат за хистологично изследване.

При по-младите се срещат едностранни полипи

В други случаи при по-млади хора, дори в пубертета, се срещат едностранни полипи, които изхождат от максиларния синус на краче, излизат от него и попадат в носоглътката. Дишането се затруднява, а говорът става гъгнив. Такива полипи са масивни, кръгли, големи и изискват оперативно отстраняване, но с друга техника.

Накрая бих обобщил въпроса така: съвременната операция на носните полипи не е по-щадяща, но по-точна и по-резултатна. След нея следва задължително противоалергично лечение в продължителен период.

Проф. Георги ЕдревПроф. Георги Едрев, специалист по УНГ

частен кабинет: София, ул. Зайчар №128 (близо до метростанция Константин Величков)

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -