Полипите в носа – заради нелекувани инфекции

PRINT

Понякога най-елементарните симптоми като затруднено носно дишане могат да бъдат съпътствани от сериозни заболявания, изискващи консервативно или дори хирургично лечение, казва завеждащият на отделението по УНГ заболявания в УМБАЛ „Софиямед“ д-р Иван Йорданов.

„Обръщаме специално внимание обаче на пациентите с изявено затруднено носно дишане – алергични ринити, полипи в носа, диагнози, които са характерни с оплакванията си именно през настоящия зимен сезон. Приканваме и всички пациенти, които имат проблеми с гласа и преглъщането, които хъркат нощем и създават сериозни проблеми за съня на партньорите си задължително да се обърнат за консултация с цел избягване на сериозни усложнения. В отделението ни се прилагат световните стандарти за диагностика и лечение на тези заболявания“, пояснява д-р Йорданов. Специалистът допълва, че някои от по-сериозните УНГ заболявания често се неглижират от пациентите, тъй като се проявяват със симптоми като продължителна хрема.

Полипите в носа например се образуват заради хронични заболявания, предизвикани от инфекции при синузит и ринит. Ако пациентът не е предприел своевременно лечение, възпалителният процес става хроничен и се получават усложнения, които в последствие изискват хирургична намеса. Именно затова профилактичните прегледи особено при децата трябва да са редовни“, съветва лекарят.

УНГ специалистите от болница „Софиямед“ извършват безкръвно и нетравматично премахване на носни полипи и сливици чрез последно поколение ендоскопска апаратура. Операциите са рутинни за медицинския екип, а удобството за пациента е, че не изискват продължителен болничен престои, възстановителния период е по-бърз в сравнение с класически използваните методи, а резултатите са доказани.

„Моят съвет към пациентите с оглед и на предстоящия грипен сезон, е да потърсят консултация при специалист по УНГ, ако до 7 дни от наличието на симптоми и приложеното лечение състоянието им не се подобри. Да не прибягват към самолечение и в никакъв случай да не подценяват състоянието си, тъй като и една банална хрема може да подсказва по-сериозно заболяване, налагащо бърза намеса от компетентен специалист“, казва д-р Йорданов.

Поради зачестяването на острите хронични инфекции през зимния сезон специалистите от болница „Софиямед“ припомят, че на теритоприята на ДКЦ „Софиямед“ работи консултативен УНГ кабинет и през уикендите. Консултативните прегледи за деца и възрастни се извършват от 9 до 14 ч.

[Общо: 15    Средно: 3.7/5]
Полипите в носа – заради нелекувани инфекции беше последно модифицирана от: юли 19th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *