сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПолипите в носа - заради нелекувани инфекции

Полипите в носа – заради нелекувани инфекции

Понякога най-елементарните симптоми като затруднено носно дишане могат да бъдат съпътствани от сериозни заболявания, изискващи консервативно или дори хирургично лечение, казва завеждащият на отделението по УНГ заболявания в УМБАЛ „Софиямед“ д-р Иван Йорданов.

„Обръщаме специално внимание обаче на пациентите с изявено затруднено носно дишане – алергични ринити, полипи в носа, диагнози, които са характерни с оплакванията си именно през настоящия зимен сезон. Приканваме и всички пациенти, които имат проблеми с гласа и преглъщането, които хъркат нощем и създават сериозни проблеми за съня на партньорите си задължително да се обърнат за консултация с цел избягване на сериозни усложнения. В отделението ни се прилагат световните стандарти за диагностика и лечение на тези заболявания“, пояснява д-р Йорданов. Специалистът допълва, че някои от по-сериозните УНГ заболявания често се неглижират от пациентите, тъй като се проявяват със симптоми като продължителна хрема.

Полипите в носа например се образуват заради хронични заболявания, предизвикани от инфекции при синузит и ринит. Ако пациентът не е предприел своевременно лечение, възпалителният процес става хроничен и се получават усложнения, които в последствие изискват хирургична намеса. Именно затова профилактичните прегледи особено при децата трябва да са редовни“, съветва лекарят.

УНГ специалистите от болница „Софиямед“ извършват безкръвно и нетравматично премахване на носни полипи и сливици чрез последно поколение ендоскопска апаратура. Операциите са рутинни за медицинския екип, а удобството за пациента е, че не изискват продължителен болничен престои, възстановителния период е по-бърз в сравнение с класически използваните методи, а резултатите са доказани.

„Моят съвет към пациентите с оглед и на предстоящия грипен сезон, е да потърсят консултация при специалист по УНГ, ако до 7 дни от наличието на симптоми и приложеното лечение състоянието им не се подобри. Да не прибягват към самолечение и в никакъв случай да не подценяват състоянието си, тъй като и една банална хрема може да подсказва по-сериозно заболяване, налагащо бърза намеса от компетентен специалист“, казва д-р Йорданов.

Поради зачестяването на острите хронични инфекции през зимния сезон специалистите от болница „Софиямед“ припомят, че на теритоприята на ДКЦ „Софиямед“ работи консултативен УНГ кабинет и през уикендите. Консултативните прегледи за деца и възрастни се извършват от 9 до 14 ч.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -