четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеНевралгията обикновено се лекува с таблетки, но понякога и с операция

Невралгията обикновено се лекува с таблетки, но понякога и с операция

Невралгията, наричана още неврит, е болка, свързана с притискане или увреждане на определени нервни влакна, част от нервната система. Невралгията засяга основно главата, гърба, но може да е свързана и с някои тумори.

Причината за оплакванията в такива случаи е активиране на нервни окончания, които са отговорни за усещането на болка. До него се стига след увреждане на нерв.

Кои са симптомите на невралгия

главоболие мигренаНевралгията е болка, която се излъчва в областта на един или повече нерви и в същото време се провокира от тях.

Типичните симптоми са:

  • пареща трайна болка;
  • намалена или загубена сетивност;
  • хиперпании или хиперестезии;
  • болка при натиск на мускулите и нервите.

Причини за невралгия, неврит

Невропатната болка може да настъпи въз основа на различни увреждания на нервите. Често причината е дискова херния.

Друг вид увреждане настъпва при едновременното засягане на много нерви като полиневропатията например. Тя става причина за парещи болки в стъпалата. Първопричината е високата кръвна захар, която уврежда нервните окончания.

херпес зостерВирусът на херпес зостер (на снимкатавдясно) също може да причини невралгия. Тук болката се причинява от реактивиране на вирусите, които са останали след преболедуване от варицела в мозъчни нерви или в нерви на гръбначния мозък. Реактивирането се дължи на силен стрес или на отслабнала имунна система, например с възрастта. Болката може да остане седмици или дори месеци след отшумяването на активната фаза на херпес зостер.

Увреждане на нерви при злополуки или операции също може да провокира невропатна болка.

Интересна е картината на фантомната болка, която до днес не е напълно обяснена. При нея се усеща болка в части на тялото, които са били ампутирани.

Невралгия може да настъпи и след силно притискане на нерви. Пример за това е синдромът на карпалния тунел, който засяга китката и дланта. При него има болка, но и изтръпване, дори парализиране на мускулчета.

Възрастни хора, които имат смущения на сетивността, е възможно първопричината да е дефицит на витамин В12. Този недостиг може да е провокиран и от медикаменти, например хапчета за киселини (инхибитори на протонната помпа).

Смущения в храносмилането също може да са възможна причина на невралгията. Ранните симптоми в тези случаи са трудно концентриране, умора и депресивни настроения.

https://bolenzdrav.com/zdravi-i-krasivi/pitay-lekarya/kakvi-mozhe-da-sa-prichinite-za-bolka-v-gardite

Лечение на невралгията

За да се избере подходящата терапия, първо трябва да се постави правилната диагноза, да се изясни първопричината. За целта с пациента се провежа подробен разговор, проверява се чувствителността на кожата в проблемното място, рефлексите и мускулната сила.

Има различни методи за установяване на нервната проводимост. Един от тях е компютърната томография или ядрено-магнитният резонанс. На тях може да се видят увреждания на нервите.

Понякога необходимото лечение е освобождаване на засегнатия нерв чрез операция. Без хирургия пълното отстраняване на болката е трудна задача.

Лекарства при неврит

хапче лекарстваЛечението на невралгията с таблетки цели да облекчи симптомите, като се даде възможност на засегнатите нерви да се възстановят. Има различни видове медикаменти, които се прилагат за тази цел, като те може да се комбинират.

В зависимост от вида и тежестта на болката при неврит се предписват обезболяващи лекарства, антидепресанти или антиепилептични препарати.

Прилаганите при невралгия антидепресанти са в по-ниска дозировка, отколкото при лечението на депресия. Причината е, че те действат малко по-различно, когато човекът изпитва и болка.  

При бързо настъпваща и силна болка в лечението се включват антиконвулсивни и опиоидни средства.

Ако пък тя е продължителна, тогава изборът пада по-скоро на антидепресанти или класически обезболяващи хапчета в подходяща дозировка.

Трябва да се отбележи, че тези медикаменти не лекуват първопричината, а само носят временно облекчение.

Физиотерапия и кинезитерапия също могат да помогнат, особено при болки в гърба. Акупунктурата също носи облекчение, тъй като фините игли освобождават блокажи и намаляват натиска върху засегнатия нерв.

Тъй като невропатната болка може да е признак за претоварване, трябва да обърнете внимание и за постигане на вътрешен баланс. Специалистите препоръчват въздържане от цигари и алкохол, ако страдате от пареща болка, свързана с нервите.

Като генерален съвет още може да се препоръча да пазите мястото добре затоплено, да избягвате настинки и преохлаждане.

Източник: gesundheit.de

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -