Херпес зостер e риск за инсулт или инфаркт

PRINT
херпес зостер

Появата на херпес зостер е неприятна и болезнена. Инфекцията обаче дава отражение години по-късно, като повишава риска от инсулт или инфаркт, съобщава немският сайт „Нетдоктор“, като цитира британски учени. Като база за сравнение екипът от Университетския колеж в Лондон оценили данни за 106 000 пациенти, които някога са страдали от херпес зостер.

Сравнили ги с тези на 213 000 души, които никога не са страдали от вирусното заболяване. За да няма изкривяване на резултата, учените елиминирали други рискови за сърцето и съдовете фактори като индекс на телесната маса над 30, пушене, високи стойности на холестерола или диабет.

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Заради варицелата чакат бум и на херпес зостер
Стрес, преумора, глад или претопляне активират вируса на херпеса
Проблемите в стомаха може да са от вируса на варицелата

Резултатът бил категоричен: При по-младите хора под 40 г. рискът от инсулт бил завишен с 74%, ако те вече били боледували от херпес. Вирусната инфекция е самостоятелен рисков фактор за съдови заболявания, особено за инсулти, кръвоизливи в мозъка и инфаркти, заявяват учените. В групата до 40 г. е установен не само повишен риск от инсулт, а и от инфаркт – той е повишен с 50%. Вероятността от исхемичен пристъп пък била повишена 2,4 пъти. Ставало дума за смущения в кръвоснабдяването на мозъка, които завършвали с неврологични увреждания. При хората над 40 г. рискът не бил толкова драстично изразен. Заплахата от инсулт била повишена с 15%, а от инфаркт – с 10%. Възможно е при възрастните сърдечносъдовите заболявания да се наблюдават по-внимателно и затова да се реагира навреме – така специалистите обясняват тази особеност. Те съветват, ако сте имали някога херпес, редовно да проверявате стойностите на кръвната захар и на мазнините в кръвта.

Заболяването се провокира от вируса варицела-зостер, който е част от групата на хепресните вируси. При първото заразяване човек се разболява от варицела. След това вирусът остава завинаги в тялото. В нормалния случай имунната система успява да го държи в шах, така че ново заболяване не се развива. При около една четвърт от вирусоносителите обаче се стига до нова инфекция – този път под формата на херпес. Появява се обрив с мехурчета и зачервяване – преди всичко в областта на гърба или гърдите. В повечето случаи херпесът е доста болезнен, тъй като се възпаляват и нервни пътища.

Източник: Netdoktor.de

[Общо: 14    Средно: 2.9/5]
Херпес зостер e риск за инсулт или инфаркт беше последно модифицирана от: юли 19th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *