Проблемите в стомаха може да са от вируса на варицелата

PRINT
дете вирус инфекция лекарства

Усещате ли често, че червата ви са пълни с газове? Причината може да е скрита от детството варицела. Оказва се, че често срещаното детско заболяване невинаги се проявява веднага след попадане в тялото му. Вирусът е способен да се скрие в храносмилателния тракт и да стане в зряла възраст причина за необясними болки в стомаха и подуване на корема. Ново изследване на учени от Колумбийския университет в САЩ показва, че скритата варицела понякога причинява и стомашни язви.

Учените отдавна знаят, че след като попадне в организма, варицела може и да не се изяви с познатите симптоми. Често вирусът се „заключва“ в нервните клетки близо до мозъка или гръбначния стълб. При повечето хора вирусът остава там през целия им живот, без да причинява никакви проблеми. Понякога той се освобождава и стига до нервните клетки в кожата, което причинява херпес зостер.

Сега американски учени са открили, че вирусът на варицелата се блокира за известно време също и в нервните клетки на хранопровода. Излезе ли оттам на свобода, причинява болка и поражения на околните тъкани. Възможно е този вирус да е виновен за различни необяснени заболявания като синдром на разразненото черво. Ако предположението излезе вярно, те ще могат да се лекуват с медикаменти срещу варицела.

„Идеята на вируса на варицелата, който атакува храносмилателната система е напълно нов за медицината. Сега ние се опитваме да разберем кои разстройства точно са свързани с освобождаването му,“ казва авторът на проучването професор Майкъл Гершон .

СНИМКА: ТК

[Общо: 4    Средно: 3.5/5]
Проблемите в стомаха може да са от вируса на варицелата беше последно модифицирана от: юли 20th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *