събота, 13 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаТръгна модернизацията на онкоклиники за 148 млн. лв.

Тръгна модернизацията на онкоклиники за 148 млн. лв.

След 2 г. диагностиката и лечението на онкоболните ще се осъществяват без забавяне и излишно разкарване на пациентите. Освен това ще бъдат много по-ефективни. Това стана ясно днес, след като в Министерството на здравеопазването официално бяха подписани договори между някои от най-големите болници у нас и изпълнители на строително-монтажни дейности. Сега линейните ускорители у нас са три и често аварират поради претоварване, а до края на 2014 г. трябва да бъдат купени още общо 11 апарата. Общо 148 млн. лв. ще бъдат налети по програма „Регионално развитие“ в 13 болници.

За лъчелечение с модерен линеен ускорител сега в София се чака 2-3 месеца. За болните от рак е неприятно преживяване, когато те се развалят, защото терапията им се отлага. За лечебните заведения това е допълнително натоварване, защото плащат скъпите ремонти от собствения си ограничен бюджет. В Националната болница по онкология в София сега ще бъде разширен  лъчетерапевтичният комплекс. Строително-ремонтите дейности възлизат на над 8 млн. лева, а договорът бе сключен с „Главболгарстрой“.. По рамковата програма на лечебното заведение ще бъдат осигурени магнитно-резонансен томограф, система за планиране на лъчелечението, локална мрежа за обмен на лъчетерапевтична информация, устройства за имобилизация на пациента и фотоволтаична система 32 kW. Договорите за апаратурата са за 14 797 861 лв.

Онкологичен и лъчетерапевтичен център ще бъде изграден в УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна. Изпълнител на строително-монтажните работи е „Девня Трейд“ ООД, като договорът е за 3,3 млн. лева. Предстои подписване за доставка на модерна апаратура на стойност около 14 млн. лева. По тях болницата ще получи два линейни ускорителя, компютър-томографски симулатор, магнитно-резонансен томограф, система за планиране на лъчелечението, локална мрежа за обмен на лъчетерапевтична информация, дозиметрична апаратура и устройства за имобилизация на пациента. В тази болница и в Онкологията във Варна ще бъдат закупени четири линейни ускорителя.

Център за ранна диагностика и лечение на онкологични заболявания ще бъде изграден в УМБАЛ „Александровска“. Стойността на договора с изпълнителя „СТРЕЗА“ ЕООД е в размер на 183 669 лв. Допълнително за апаратура ще бъдат отделени 10,3 млн. лева. Подписан беше договор и за изграждане на център за ранна диагностика на онкологични заболявания в МБАЛ „Д-р Стамен Илиев“ в Монтана. Там ще бъдат извършени строително-ремонтни работи на стойност 331 261 лв.

По оперативна програма „Регионално развитие“ са осигурени и средства за няколко общински лечебни заведения в размер на 139 млн. лв. С тях ще бъдат финансирани Комплексните онкологични центрове в София, Стара Загора, Хасково, Враца, Шумен, Пловдив, Русе, Велико Търново, Бургас и Благоевград. Пари за подобряване на ефективността в управлението си ще получат болниците в Лом, Казанлък, Самоков, Гоце Делчев, Свищов , Балчик, Велинград, Карлово и Сандански. Други осем пък ще бъдат финансирани със средства за преструктурирането им в болници за долекуване – Бяла, Омуртаг, Етрополе, Свиленград, Тетевен, Разлог, Тутракан и Исперих. Пет общински болници ще се преструктурират в медицински центрове – Малко Търново, Годеч, Котел, Генерал Тошево и Тервел.

Свързани теми: Апарати, непознати досега у нас, ще хващат рано тумори в Александровска

Апаратът за лъчелечение в Онкологията повреден, стотици болни без терапия

Болници премятат болни с рак, слагат късно диагноза

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -