четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеМоже ли с витамини да се овладее косопад?

Може ли с витамини да се овладее косопад?

Падането на повече от 100-150 косъма при разресване и особено при измиване на косата може да бъде инцидентно явление, но когато продължава повече от 2-3 месеца, се превръща в сериозен проблем. В такива случаи трябва да се опитаме да намерим причината. Съветваме пациентите да си направят пълна кръвна картина, да се провери желязото и хемоглобинът за наличие на анемия, да се изследват хормоните на щитовидната жлеза, витамин Р, както и половите хормони. Всяко отклонение от нормалните стойности може да ни насочи към заболяване и съответно след това към правилно лечение, което ще доведе и до спиране на косопада.

Друга причина за косопада може да бъдат вече налични заболявания и лекарствата, които се вземат по този повод. Най-често колхицин, бисмут или химиотерапия предизвикват увеличен косопад, но много други медикаменти също могат да имат подобно странично действие. Не трябва да се пренебрегват и стресовите ситуации, които също водят до засилено опадане на косата. При жените значение има също генетичното наследство, възрастовите промени и ранното настъпване на менопаузата. В този случай нивото на андрогените (мъжките полови хормони) се увеличава и се развива т.нар. андрогенна алопеция с характерно разреждане в теменната област. Спазването на драстични диети също може да бъде причина за косопад.

Освен основния преглед е добре в дерматологичния кабинет да се направи и дерматоскопско изследване. Така се вижда по-добре броят на новопоявилите се косми, както и евентуални участъци с възпалителни и атрофични промени. Добре е дерматоскопското изследване да се повтори след 1-2 месеца, за да се проследи резултатът от терапията.

След като се направят всички диагностични процедури, се пристъпва към лечение на симптомите. Правя уточнението, че подобрението не настъпва веднага. Необходими са поне 3-4 месеца (колкото е цикълът на растежа при косъма), за да се постигне траен резултат. Трудно е само с прием на витамини да се овладее проблемът. Започва се с укрепващи и подхранващи средства – маски за коса, спрейове, специални лосиони, ампули, шампоани и хранителни добавки.

В аптеките има много и разнообразни продукти, така че е въпрос на преценка от лекуващия дерматолог да избере подходящата комбинация. При липса на ефект се препоръчва мезотерапия. Това е серия от процедури, при които с множество леки убождания в скалпа се вкарват подхранващи вещества и медикаменти. В момента за лечение на женския косопад има един основен медикамент – разтвор или спрей, който се прилага локално. Лечението се провежда по схема, започва с приложение два пъти дневно и продължава с години. Бързото спиране на препарата обикновено води до връщане на косопада. При откриване на хормонални нарушения е възможно и системно лечение с орални контрацептиви и антиандрогени.

доц. Жана Казанджиева Доц. Жана Казанджиева, специалист по кожни болести, УМБАЛ Александровска

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -