Химикали в козметиката водят до ранна менопауза

PRINT
менопауза лекарства

Химикали в козметиката може да предизвикват по-ранно настъпване на менопаузата, откриха учени от Университета Вашингтон. Известно е, че някои такива вещества увеличават риска от някои видове рак, метаболитен синдром и предизвикват преждевременно полово съзряване при момичатата.

Затова учените провели изследване с цел да изучат въздействието на някои химически съединения върху женския организъм. Те анализирали нивата на 111 вещества в кръвта на 31 525 жени. 15 от тези химикали се оказали опасни. Към тях спадат фталатите, които се използват за придаване на еластичност на пластмасата,съобщава The Hindustan Times. Има ги в опаковките на хранителните продукти, в козметиката и битовите стоки – например в парфюми, кремове за лице, душ гелове, препарати за коса и лакове за нокти.

Проучването показало, че при жени с по-високи нива на определени химически вещества в организма менопаузата настъпва 2-4 г. по-рано, отколкото при жени с ниски нива на тези химикали. Понижаването на функциите на яйчниците влияе не само върху фертилността. То повишава риска от сърдечносъдови заболявания, остеопороза и други проблеми със здравето.

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Химикали в козметиката водят до ранна менопауза беше последно модифицирана от: февруари 2nd, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *