Химикали в козметиката водят до ранна менопауза

PRINT
менопауза лекарства

Химикали в козметиката може да предизвикват по-ранно настъпване на менопаузата, откриха учени от Университета Вашингтон. Известно е, че някои такива вещества увеличават риска от някои видове рак, метаболитен синдром и предизвикват преждевременно полово съзряване при момичатата.

Затова учените провели изследване с цел да изучат въздействието на някои химически съединения върху женския организъм. Те анализирали нивата на 111 вещества в кръвта на 31 525 жени. 15 от тези химикали се оказали опасни. Към тях спадат фталатите, които се използват за придаване на еластичност на пластмасата,съобщава The Hindustan Times. Има ги в опаковките на хранителните продукти, в козметиката и битовите стоки – например в парфюми, кремове за лице, душ гелове, препарати за коса и лакове за нокти.

Проучването показало, че при жени с по-високи нива на определени химически вещества в организма менопаузата настъпва 2-4 г. по-рано, отколкото при жени с ниски нива на тези химикали. Понижаването на функциите на яйчниците влияе не само върху фертилността. То повишава риска от сърдечносъдови заболявания, остеопороза и други проблеми със здравето.

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Химикали в козметиката водят до ранна менопауза беше последно модифицирана от: февруари 2nd, 2019 root

Още

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *