събота, 15 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноАлкохолът е най-честата причина за инсулт на средна възраст

Алкохолът е най-честата причина за инсулт на средна възраст

Консумацията на алкохол е най-честата причина за инсулт на средна възраст. Учени наблюдавали 11 644 шведски близнаци на средна възраст в продължение на 43 години. В началото на изследването всички били под 60 години. Целта била да се сравни ефектът от консумацията на повече от две напитка на ден (тежко пиянство) с този от употребата на по-малко от половината на едно питие на ден (умерена употреба на алкохолни напитки), пише в сайта Psych Central.

Участниците в проучването попълнили въпросници. Те били разделени на групи (ниски, средни, тежки пиячи и въздържатели). Анализът на данните показал, че близо 30% от доброволците прекарали инсулт за тези 43 г. Тези, които пиели повече, имали с 34% по-висок риск от инсулт в сравнение с рядко пиещите. В изчисленията са взети предвид всички рискови фактори за инсулт – не само консумацията на алкохол, но и високото кръвно налягане, диабета и пушенето.

Алкохолът помага на имунитета, но само в умерени количества

При активно пиещите алкохол на средна възраст инсултът настъпвал 5 години по-рано, независимо от генетичните фактори и други причини, действали в младежките години. На средна възраст пиенето повишавало риска от инсулт повече от други фактори като високо кръвно и диабет. Затова пък на възраст около 75 г. диабетът и кръвното налягане са основна причина за инсулт. Оказало се, че еднояйчни близнаци, които претърпели инсулт, пиели повече от своите братя и сестри, които били пощадени от тежкото заболяване.

Пиенето повишава още кръвното налягане и води до сърдечна недостатъчност и аритмия. Изследователите не съветват хората на средна възраст да пият повече от две питиета на ден. Според препоръките на Американската сърдечна асоциация, дневната норма е две напитки за мъжете и едно питие за жените. Под едно питие се разбира чаша вино или бира или техният еквивалент в концентрат.

Алкохолизъм – симптомите често се осъзнават твърде късно

Източник: Psych Central

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -