петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниКомбинация от две лекарства топи рака на гърдата за 11 дни

Комбинация от две лекарства топи рака на гърдата за 11 дни

Терапия, при която се комбинират едновременно две регистрирани онколекарства, може драстично да намали или изцяло да елиминира някои видове тумори на млечната жлеза само в рамките на 11 дни. Тази изненадваща констатация дава надежда, че методът може да направи излишна химиотерапията при част от пациентите. Обнадеждаващата новина е съобщена на Европейската конференция по рака на гърдата. Данните са от клинично проучване във Великобритания с 257 жени, лекувани в болница в Манчестър. Те били диагностицирани с новообразувания от точно определен тип, които са причина за един от 10 случая на рак на гърдата. Туморите били с размери между 1 и 3 сантиметра. След третирането с лапатиниб и трастузумаб при 11 процента от жените вече не се установявал тумор, а при 17% той се бил свил под 1/2 сантиметър.

И двете лекарства са таргетни – целят се в обезвреждането на протеина НЕК2, който е своеобразен маркер за по-агресивна форма на рака на гърдата. Едното действа на по-върхността на раковите клетки, второто атакува отвътре. Лекарите не са очаквали по-разителните резултати, но се надяват, че те ще послужат като трамплин в борбата с рака на гърдата чрез методите на персонализираната медицина.

Проф. Джудит Блис от Института за изследване на рака в Лондон оценява повлияването на туморйте като драматично. „Още повече че резултатите са постигнати в рамките на краткосрочно изпитване.“ То е направено в късия период между поставянето на диагнозата и насочването на жените към операция. При част от тях отговорът на лечението е бил 100%, съобщава Би Би Си.

Онколозите се надяват, че терапията може да даде безпрецедентната възможност да се пресеят жените, които реагират толкова добре на прицелното въздействие, че да не се нуждаят от изтощителна химиотерапия. Това обаче ще се проверява в следващи по-мащабни проучвания. Ракът на гърдата не е един вид, а най-малко десет отделни заболявания, всяко от които с различна причина, очаквана продължителност на живота и необходимост от специфично лечение.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -