вторник, 23 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеМоже ли бенката да се разпространи по цялото тяло?

Може ли бенката да се разпространи по цялото тяло?

Твърдението, че с премахването на бенка тя може да се разпространи по цялото тяло е мит, който за съжаление кара много хора да отлагат прегледа при лекар. Това забавя диагнозата и лечението, стана стана ясно по време на пациентски форум в София. Д-р Гергана Шаламанова, председател на Българската асоциация по дермато-онкология (БАДО), и д-р Ива Гаврилова представиха най-новите методи за диагностика и лечение. Събитието е първото от инициативата „Меланомно общество в обществото“.

Само ранно разпознат меланом може да бъде напълно излекуван, посочват медиците. Всякакви опити за самолечение крият сериозен риск от израждане или разпространение на вече изродила се бенка! Това включва още третиране на бенки с лазер, народна медицина, киселини или отвари на знахари.

Кога се ходи на преглед?

Профилактичните прегледи са препоръчителни за всеки възрастен, подрастващ или дете с бенки или образувания по кожата. Най-добре е това да стане при онкодерматолог. Той ще прецени дали има нужда от допълнителни прегледи и изследвания. Ако в семейството има диагноза малигнен меланом, всички кръвни родственици трябва да се прегледат.

Как протича самият преглед?

Онкодерматологът трябва да огледа цялата кожна повърхност и да прегледа по-обстойно съмнителни бенки с дерматоскоп – това е увеличителна портативна апаратура. Груба грешка е от съмнителна бенка да се взима проба с остъргване или изрязване на парченце, т. нар. цитология и биопсия. Това не само нарушава целостта на тумора. Това е опасно за здравето, но и затруднява възможността за правилно стадиране на тумора от патолога след окончателното му оперативно отстраняване.

При съмнение за диагноза малигнен меланом, онкодерматологът назначава допълнителни изследвания. Резултатите се представят на предлечебен онкологичен комитет. В него участват различни специалисти, които назначават план за лечение. Само хирург онколог отстранява бенка със съмнение за диагноза малигнен меланом.

Какво представлява кожният меланом?

Кожният меланом е най-редкия вид рак на кожата (10% от всички случаи). На него се дължат 80 на сто от всички смъртни случаи, дължащи се на кожен рак. В световен мащаб се отчита трайна  тенденцията за покачване на заболяемостта от малигнен меланом с между 3 и 5% всяка година. През 2020 г. са регистрирани 325 000 новозаболели в света по данни на Globocan, като живота си губят 57000 души годишно. За 2040 г. се очаква заболяемостта да нарасне до 510 000 случая годишно и съответно смъртността на 96000. В България по данни на Националния раков регистър (НРР) ежегодно се разболяват около 500 души. Реалният им брой обаче е по-висок (надхвърля 600). Редица частни лечебни заведения, в които се оперират меланоми, не подават статистически данни към регистъра.

Според данните на Globocan за 2020 г. у нас са заболели 627 души, като общо регистрираните с меланом са 4860 българи, съобщи д-р Шаламанова. Отчита се спад във възрастовата граница на глобално ниво. Все повече пациенти ще са под 40 години.

Защо поставянето на диагнозата често закъснява?

Усилията на лекарите са насочени към колкото може по-ранно откриване на кожните тумори и особено на пациентите в III  стадий, което им дава шанс да започнат своевременно лечение и дори да бъдат излекувани. За съжаление хората у нас не обръщат внимание на потенциално опасни бенки и ранички, не отиват на лекар навреме. Съществуват и различни митове, че бенките не бива да се пипат, за да не се разпространят навсякъде. Тези вярвания битуват дори сред общопрактикуващи лекари. В резултат в начален първи стадий се установяват не повече от 32% от кожните тумори у нас. Във втори стадий – има изявено заболяване, което може да се диагностицира и от лекар неспециалист, достига едва 43%.

Пациентите отлагат посещение при специалист. Съветват се помежду си, ходят при знахари, с което се забавят значително диагностиката и самото лечение. В резултат при поставяне на първоначалната диагноза всеки пети новорегистриран пациент с меланом (19%) вече е в стадий III (лимфни метастази) или IV (далечни метастази). Благодарение на ранната диагноза и иновативните терапии смъртността се e понижила от 30% преди 30 години на 10% в САЩ, а в Европа варира между 5% и 22%, посочи д-р Ива Гаврилова от УСБАЛО София, секретар и член на УС на БАДО. Според присъстващите на форума лекари най-важното за противодействие на кожния меланом са превенцията, профилактиката и ранната диагноза!

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -