четвъртък, 18 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКои са признаците на следродилната депресия?

Кои са признаците на следродилната депресия?

Майка на двумесечно бебе, което бе открито мъртво, се хвърли под влака тези дни, а трагедията потресе обществеността. Може ли следродилна депресия да провокира самоунищожителни инстинкти, попитахме д-р Красимира Марчева от центъра за психично здраве в София. За следродилната депресия се знае отдавна, тя се появява и изчезва с времето, обясни психиатърът. Проследяването на хора, които са изпадали в такова състояние разкрива, че някога във времето тя може отново да се завърне. Този вид депресия засяга повечето родилки.

За съжаление повечето хора не са изградили сетива, за да могат да я разпознават у близките си. Всяка промяна в поведението на човека има причина – може да е биологическа или житейски срив, казва д-р Марчева. Околните често остават слепи за началните прояви на заболяването. Повечето пациенти, които търсят в крайна сметка помощ при лекарката, имат история на заболяването от 2-5 г.

„Те трябва да получат грижи и да бъдат лекувани, за да излязат от това състояние. Психичните заболявания не са нелечими. Те са като всички други, протичат хронично. Ако човекът не иска да стане от леглото, близките му трябва да се замислят. На практика често се случва те да започнат да го обиждат, че е мързелив. Не им хрумва, че може да има и друга причина. Други обезпокоителни признаци са стесняване на кръга на интереси, загуба на апетит, на чувството за радост от живота. Засегнатите искат, но не могат да организират всекидневието си. Съзнанието вика „Стани“, но тялото отказва да се подчини“, описва признаците на депресията д-р Марчева.

Причини и симптоми на депресия

Стига се до това състояние, когато се появяват налудности. Човекът решава, че е виновен за нещо, което не е направил, че светът е ужасен. В учебниците са описани и случаи, когато убиват най-близкия си, за да го предпазят от мъките, които му предстоят. Лично аз още не съм имала такъв пациент, но повечето психиатри лекуват един-двама за цялата си кариера, казва д-р Марчева. Няма жив човек, който да не е помислял за самоубийство, добавя тя. Червената лампичка за близките трябва да светне, ако в рода има боледували от депресия или опити да се посегне на живота.

Вина за това, че хората стигат късно до психиатър,  има и системата с джипитата, смята лекарката. Болните търсели помощ първо при личния си лекар. Джипито често изписвал медикаменти. „Полива с вода огъня, но не всички въглени угасват. В един момент избухва нещо, което може да е толкова драстично колкото случаят с майката, която се самоуби след смъртта на бебето си“, казва психиатърката.

Пробиотиците ефективни срещу депресия и тревожност

Понякога пациентите имали предистория – употребявали са наркотични вещества, а те отключвали психози. Погрешно било например мнението, че към тревата не се развива зависимост. Това е така, ако човек я опита за първи път като възрастен. При младите обаче има риск, уточнява специалистът.

По думите й следродилната депресия не се различава от обикновената. Разграничаването имало значение за хода на лечението, но по-важно било то да започне колкото се може по-скоро и то с медикаменти. Психотерапията също помага, но тъй като не се поема от здравната каса, все по-малко хора можели да си я позволят. Липсата на здравна култура и разбиране у хората също били причина те по-рядко да се обръщат към психиатър. Здравната култура трябва да започне от училище. В някои от училищата имало психолози, но те стояли в кабинетите си и чакали да бъдат потърсени.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -