сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКои са първите признаци на ревматоидния артрит?

Кои са първите признаци на ревматоидния артрит?

Основният проблем при ревматоидният артрит е, че първите симптоми лесно могат  да се объркат с други заболявания. Късната диагностика се дължи донякъде и на предразсъдъците, че болестта засяга само възрастни хора. Основната рискова група са жени между 30 и 60 г., подчертава проф. Лудвиг Ерлахер, ревматолог от Виена. По думите му има разпространено схващане, че дори заболяването да се е появило, терапията му не е толкова спешна.

„Подценяването на фактора време може да е фатално. Колкото по-бързо се постави диагнозата, толкова по-добри са шансовете за излекуване“, смята ревматологът. Днес има много нови медикаменти, които позволяват ревматоидният артрит да бъде овладян напълно.

Ревматоидният артрит е най-честото възпалително хронично заболяване на ставите. При него се възпалява вътрешната обвивка на ставите, сухожилията и ставната капсула.

Първият сигнал за болестта са подутите стави. „Хората казват, че сутрин не могат да свият на юмрук ръката си или пък ставите на дланта ги болят от обикновено ръкостискане“, обяснява проф. Ерлахер. Представата, че ревматичните заболявания са нещо, което касае само старците, е остаряла и опасна, предупреждава той.

Ето още веднъж ранните симптоми, които може да са признак за ревматоиден артрит:

  • лека температура, която не се свързва с настинка или грип;
  • постоянна умора;
  • липса на апетит;
  • зачервяване и подуване на засегнатата става, мястото е топло.

Симптомите може да възникнат постепенно или внезапно. Характерно за ревматоидния артрит е, че обикновено се засягат симетрични стави – например двете ръце, колене или стъпала. С напредването на болестта ставите може да се деформират, подвижността намалява и болката става все по-силна.

Болестта не е лечима, но ако се диагностицира в ранен стадий, може да съществено да се забави или дори спре напредването, което е свързано с разрушаване на ставата.

Самолечението с обезболяващи отлага поставяне на точна диагноза

Следващият препъни-камък било поставянето на диагнозата. Това може да направи само ревматолог, а пациентите понякога стигат трудно до него. Някои започвали самолечение с обезболяващи, но това било само временно решение и не избавяло хората от същинската причина за оплакванията им.

Ако ревматоидният артрит не се лекува, може да се стигне до разрушаване на ставата, казва още виенският професор. Тъй като заболяването нямало нищо общо с подаграта, самолечението с диети не носело полза. Най-важното било да се започне с базисната терапия. Здравословното хранене, разбира се, винаги подпомагало всяко едно лечение. Само че то не замествало напътствията, които може да даде един специалист.

БЗ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -