вторник, 6 декември, 2022
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКога се премахва хемангиом - червено образувание на кожата

Кога се премахва хемангиом – червено образувание на кожата

Точковидните хемангиоми са малки червени образувания на кожата, които могат да се появят на всяко място на тялото. Представляват сферични разширения на капилярите в дермата на кожата. Този тип образувания са напълно доброкачествени и не представляват признак на вътрешна болест или друго страдание на тялото.

До голяма степен са проява на стареенето на кожата, тъй като се наблюдават основно при възрастни хора. Независимо от това, първите точковидни хемангиоми започват да се появяват още в млада възраст, като на този етап от своето развитие са микроскопични червени точки, които постепенно нарастват в диаметър, а понякога и на височина. Впоследствие някои нарастват по-интензивно от други и придобиват вид на малина. Тези с изпъкнала повърхност могат да прокървят при травма, но това не води до усложнения и рискове за здравето. Понякога след травма в разширените съдове на хемангиома може да се образува съсирек (тромбозиране). В резултат образуванието потъмнява или почернява, околната кожа се зачервява и се появява болка. Това развитие също не представлява риск за здравето, но е желателно да се направи консултация с дерматолог, тъй като съществуват друг тип рискови образувания, които могат да наподобяват тромбозирал хемангиом.

Точковидните хемангиоми нямат общо с така наречените паяковидно разширени съдове, невус аранеус или спайдер ангиома. При тези случаи на кожата се наблюдава централна червена точка, от която радиално излизат разширени кръвоносни съдове по подобие на краката на паяк.

Такъв тип единично стоящи образувания се наблюдават при около 10% от здравите хора в почти всяка възраст и на всяко място на тялото, като кръвоносните съдове са много малки и фини. Множеството спайдър ангиоми, локализирани по лицето, шията, торса и горните крайници, са честа проява на хронично чернодробно страдание, но могат да бъдат наблюдавани при бременност, тиреотоксикоза, ревматоиден артрит, жени, приемащи контрацептиви.

Отстраняването на точковидните хемангиоми и спайдер ангиомите се прави само по естетични съображения, тъй като тези образувания не вредят на здравето в дългосрочен план.

Отстраняването им се осъществява с деструктивни методи, като лазер или електрокаутеризация. В последно време предпочитаният метод за отстраняване им е ползването на съдови лазери, тъй като рискът за образуване на белег след премахването е значително по-малък в сравнение с алтернативните методи.

Д-р Петьо Брезоев, дерматолог в София, в. 24 часа

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -