събота, 3 декември, 2022
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеИзпотяване и раздразнителност - първи симптоми на рахит

Изпотяване и раздразнителност – първи симптоми на рахит

Рахитът е заболяване, свързано с обмяната на веществата. При децата се среща навсякъде по света, но по-често в зоните и страните с по-малко слънцегреене. Причината е, че витамин D естествено се образува в кожата под въздействие на слънчевите лъчи. При липсата на витамин D калцият не се усвоява в червата, а освен това дори може да започне извличането му от костите. Вследствие на този недоимък в костите не се отлага калций и те стават меки и пластични.

Рахитът е изключително детско заболяване. Предразполагащи фактори са трудни социални условия, липса на излагане на слънце, както и някои заболявания. Болести на майката по време на бременността също могат да допринесат за рахит при детето. Признаците на рахита са неспецифични. Използват се и лабораторни изследвания, за да бъде доказан. Практически той не се среща при деца, които се кърмят.

Може да се деформира дори черепът на детето

В началното развитие на рахит се наблюдава повишено изпотяване и раздразнителност от шум или светлина. В по-напреднали стадии на болестта се появяват типичните деформации, характерни за заболяването. Те са изкривяване на краката навътре (X) или навън (О) в коленете; свиване навътре на гърдите; приплесване на тила, късна поява и забавено развитие на зъбите. Типични са деформациите на черепа на детето, които включват характерно изпъкване на горните му ръбове, окосмяване на челото и голямата и късно затваряща се фонтанела (мека горна част на темето). Характерни са също така и промените във вътрешни органи, анемия, честите кръвотечения.

Описаните изменения в по-голямата си част са нехарактерни. При съмнения за рахит трябва непременно да се извърши консултация със специалист, да се направят допълнителни изследвания и при по-ставяне на точна диагноза да се започне своевременно и правилно лечение.

Проф. Пламен КиновПроф. Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -