понеделник, 24 юни, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКое причинява простатит и какво е лечението

Кое причинява простатит и какво е лечението

Простатит е възпаление на простатата, което може да се причиин от навлизане на бактерии от уринарния тракт. В някои случаи обаче инфекцията не е причинета от бактерии, тогага се говори за небактериален простатит.

Какво представлява простатата

Мъжката полова жлеза е голяма около 4 см. Намира се под пикочния мехур. Това е един от вътрешните репродуктивни органи, в него се образува млечна секреция, към която се добавя и спермата по време на еякулацията. По този начин сперматозоидите стават по-подвижни и способни да оплодят яйцеклетката.

При възпаление на пикочния мехур или уретрата (уретрит) причинителите на възпалението (бактерии) могат да мигрират от пикочния мехур или уретрата към простатата. В тези случаи лекарите говорят за остър простатит. Обикновено инфекцията се лекува успешно с антибиотици.

При около 5% пациентите, бактериите остават в простатата въпреки лечението, като възпалението продължава по-дълго във времето. Тогава се говори за хронична форма.

Бактериите невинаги са виновни

увеличена простата симптоми лечениеОсвен микробите може да има и други причини. Такива може да са смущения в централната нервна система, психични проблеми като стрес или хронично възпаление на стената на пикочната стена.

Небактериалният простатит се смята за форма на хроничния синдром на тазова болка (chronic pelvic pain syn­drome). Този болков синдром обаче може да се развие и без да има възпаление на простатата. Тоест има и невъзпалителна форма на тазовата болка. При нея симптомите са подобни като при възпалението на простатата, но не се откриват бактерии и признаци на възпаление.

Кои са причините за възпаление на простата

Има поредица от рискови фактори, които може да повлияят. Най-значимите от тях са:

 • повтарящи се инфекции на пикочните пътища;
 • поставени катетри и операции в урогениталната област;
 • анални полови контакти.

При бактериален простатит често се открива причинител – бактерията ешерихия коли или ентерококи. Ако те проникнат през пениса в пикочните пътища, първо предизвикват инфекция на пикочните пътища или на пикочния мехур. Стигнат ли по тези канали до простатата, възпалението може да обхване и нея.

Ако мъжът се разболее в болницата от простатит, причинителят може да е бактерия от рода псевдомонат аеругиноза.

В по-редки случаи причините за заболяването може да са свързани с полови преносими инфекции. Тогава обикновено става дума за хламидии.

Типични симптоми – парене, болки в долната част на корема

Характерните оплаквания при острата форма на това състояние са:

 • чести позиви за уриниране;
 • парене при уриниране;
 • болки в областта на пикочния мехур или ниско в корема;
 • болки при ходене по голяма нужда;
 • гадене и повръщане;
 • температура и зъзнене.

Хронично бактериално възпаление на простатата също се проявява чрез болки и проблеми при уриниране. Понякога тези симптоми заглъхват, за да се завърнат известно време след това.

Протичането на пристъпи, между които има спокойни периоди, е типично за хроничната форма. Тя може да вгорчи живота на мъжа за месеци напред.

Възпалена простата мъчи 50% от мъжете

Поставяне на диагноза

простатит уголемена простатаПрегледът трябва да се извърши от уролог. След като разпита пациента за подробности около оплакванията му, лекарят трябва да опипа простатата. Ако има болка или пък тя е подута, следва да се назначат лабораторни изследвания на кръв и урина за възпалителни маркери.

За да се открие хроничния простатит, едно изследване на урина не е достатъчно. Повишените левкоцити и бактерии в нея може да са и заради инфекция на пикочните пътища.

В Германия се прилага т.нар. метод на 4-те чашки:

 • В първата се събира начална урина;
 • Във втората се събира урина от средата;
 • В третата се събира секрет от простатата, който жлезата отделя след масаж през дебелото черво;
 • В четвъртата чашка се събира урина след масажа на простатата.

При изследването се сравнява количеството бактерии в 4-те проби. Ако те са повишени в първата и втората проба, това говори по-скоро за проблем с пикочните пътища. Ако двете са с добри стойности, но 3-тата и 4-тата съдържат много бактерии, диагнозата е по-скоро простатит.

Ако в урината и спермата не се открият бактерии, но има повишено количество бели кръвни телца, възможно е да става дума за небактериално заболяване.  

Симптомите при увеличена простата – тънка струя или изпускане на урина

Лечение на възпалената простата

Терапията се определя според първопричината. Ако възпалението е причинено от бактерии, микроби, то част от лечението е насочено към тях. Избира се антибиотик според вида на причинителя. И при двата вида може да се предпишат противовъзпалителни средства – т.нар. антифлогистици.

Как се избира антибиотик:

 • При сравнително леко протичащо заболяване, по правило се дава антибиотик от групата на флуорхинолоните в продължение на около 10 дни;
 • При силно изразено възпаление може да се даде широкоспектърен антибиотик;
 • При хронична форма обикновено се взема антибиотик от флуорхинолоните в продължение на 6 седмици.

Лечение на небактериален простатит

лекарства хапчета медикаментиПри небактериалния простатит се прилагат комбинация от лекарства. Може да се дадат препарати – т.нар. алфа-1-рецептор блокери. Те отпускат мускулатурата на простатата и на пикочния мехур, като улесняват уринирането.

Според това, каква е според лекаря причината за възпалението, може да се приложат и други мерки. В случай, че психологически проблеми са в основата, пациентът може да бъде изпратен на съответната консултация.

Затопляне на мястото с топли седящи бани често носи облекчение.

Кога се очаква излекуване

При острия простатит температурата и острите оплаквания трябва да намалеят и дори да изчезнат до ден-два след започване на лечението. Хроничната форма е по-упорита и често резултатите се усещат едва след няколко седмици на антибиотично лечение.  

Може ли да се предпазим от простатит

Добра хигиена на интимната област и при нужда – навременно лечение на инфекциите на пикочните пътища могат да предотвратят голяма част от заболяванията.

Използването на кондоми при случайни полови контакти пък пази от пренасяне на полови инфекции.

Източник: Onmeda.de

Редактор Ина Димитрова 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -