неделя, 29 януари, 2023
- Реклама -
НачалоИзследванияДва нови биомаркера откриват рано предсърдно мъждене

Два нови биомаркера откриват рано предсърдно мъждене

Предсърдното мъждене, което увеличава риска от инсулт, в бъдеще ще може да се идентифицира по-рано и по-лесно с помощта два нови биомаркера. Те са идентифицирани от кардиолози в университета на Бирмингам. В много случаи сега диагнозата се поставя едва след първия инсулт.

Симптомите лесно могат да се объркат с друго заболяване

Симптомите на предсърдното мъждене, което е най-рисковата аритмия, са умора, задух, замайване, болка в гърдите. Те могат да бъдат объркани с други заболявания или дори моментно неразположение.

Ранната диагноза е много важна, защото ако пациентът започне да приема антикоагуланти (медикаменти за разреждане на кръвта), инсултът ще бъде предотвратен.

Предсърдното мъждене е аритмия, която заплашва с инсулт

Хормон и протеин помагат за точна и ранна диагноза

Новите биомаркери са изследвани и наблюдавани в продължение на две години при 700 души. Доброволците са изследвани за клинични рискови фактори за аритмия. Взети са предвид още тяхната възраст, пол, наличието на хипертония, сърдечна недостатъчност, предишни инсулти или исхемични атаки, бъбречната им функция и индекс на телесна маса (ИТМ).

Така се изяснило, че двата  биомаркера дават съществена за диагнозата информация. Първият е хормон, секретиран от сърцето, натриуретичен пептид (BNP). Вторият е протеин, отговорен за фосфатната регулация – фибробластeн растежен фактор-23 (FGF-23). Двата маркера показали висока точност за откриване още на латентното развитие на предсърдно мъждене.

Причини и симптоми на сърдечните аритмии

Източник: ВВС

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -