четвъртък, 29 септември, 2022
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКакви заблуди имаме за "летния грип"

Какви заблуди имаме за „летния грип“

Много пациенти живеят в заблуда, че през лятото са по-защитени от болести. Няма нито една причина за подобно подвеждащо очакване, заяви пловдивският семеен лекар и зам.-председател на Българския лекарски съюз д-р Кирил Еленски. През този сезон хората не са здрави по подразбиране, защото прегряването също намалява защитата на тялото.

Летните вируси – с кашлица, хрема и разстройство

В действителност възприемчивостта на организма към вируси е по-малка сега, отколкото през зимата, защото лятото се прекарва повече време на открито и условията за предаване на различни причинители е по-малка. В топлите месеци няма грип, тъй като той се разпространява в България предимно през януари, февруари и най-късно в началото на март. За сметка на това обаче циркулират други вируси. Те причиняват висока температура, кашлица, хрема. Често са придружени с чревни инфекции, повръщане и разстройство.

Летните заболявания протичат по-тежко, защото високата температура се понася още по-зле, когато навън е 38 градуса. Организмът се интоксикира по-бързо и се налага пациентите да бъдат оводнявани по-често. В емоционален план летният грип се понася трудно от болните. През зимата хората и без това са затворени вкъщи, а лятото това е мъчително.

За да се предпазят от болести, пациентите трябва да избягват ненужни близки контакти с много хора, особено на закрито, препоръча д-р Еленски.

Самолечението при повръщане и диария крие рискове

Според лекаря още при първите оплаквания през лятото трябва да се търси медицинска помощ, а след това стриктно да се спазват указанията за прием на лекарства, течности и храни, както и за контрол върху състоянието. Самолечението е изключително рисково при повръщане и диария, както и пиенето на хранителни добавки. Най-добре е препаратите да са предписани от лекар.

Вместо да приемат непрекъснато имуностимулатори, д-р Еленски съветва хората да се закаляват, което означава да спортуват, да се движат повече, да спазват режим на хранене, да внимават с климатиците, за да съхранят естествената турморегулация на тялото си. И не на последно място да поддържат добро емоционално и психическо състояние.

Той припомни, че при децата много често високата температура не е симптом на болест, а е резултат от претопляне. Родителите им ходят голи, а децата са добре облечени и увити в жегите.

Свързани теми: Очен грип плъзна в жегите, слепва очите

Гнойните ангини през лятото са заради замърсената морска вода

Как да разпознаем дали температурата при децата е опасна

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -