Очен грип плъзна в жегите, слепва очите

PRINT
око болка в очите подути клепачи

Летните горещини донесоха епидемия от очен „грип“, каза акад. Петя Василева, ръководител на специализираната очна болница „Академик Пашев“. Заболяватнето представлява вид конюнктивит, който се предава лесно и по подобен на обикновения грип начин – по въздуха. Заразените имат доста рядък и обилен очен секрет, усещат очите си като слепени. Частици от секрета се разпиляват по въздуха при мигане. При контакт със заразен шансът болестта да се предаде е много голям – 90%. Това може да стане и само с едно ръкостискане или просто среща с болния. Инкубационният период е 10 дни, така че, ако не се почувстват симптомите веднага, това не означава, че опасността е отминала. Очният грип се познава по това, че очите на пациента са силно зачервени, а в определен стадий се подуват и клепачите. В началото започва с особеното чувство, че в окото е попаднало чуждо тяло.

Най-острата фаза на очния грип се появява на 10-ия ден. Тогава усещането на болка и парене са най-силни и пациентите често проявяват слабост и търсят спешни, но неефективни начини да разкарат източника на мъчението. Важно е да се знае, че болестта не се лекува. Често се случва пациентите да си назначават самолечение и да минават директно на антибиотици, разказа акад. Василева. Това не само не върши работа, но и вреди, защото така допълнително се нарушава нормалната среда на окото. Единственото средство за облекчаване на „страданието“ е да се слагат изкуствени сълзи, които отмиват секрета по-бързо. Тъй като паренето и дискомфортът са буквално влудяващи, на очите може да се поставя студен компрес.

Болните задължително трябва да носят очила,за да предпазят околните от заразния секрет, който се носи във въздуха. И много важно: избягвайте да си пипате очите, особено когато не сте си мили ръцете! По този начин болните предават, а здравите – приемат „очния грип“. За разлика от обикновения грип очният създава имунитет у пациентите за 10 години, колкото е и периодът, през който се повтарят епидемиите у нас.

СНИМКА: АРХИВ

 

[Общо: 4    Средно: 2.3/5]
Очен грип плъзна в жегите, слепва очите беше последно модифицирана от: януари 3rd, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *