четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноВ мозъка на всеки човек има естествена GPS навигация

В мозъка на всеки човек има естествена GPS навигация

Мозъчни клетки, които помагат на животните да се ориентират за местоположението си в пространството, бяха открити и в човешкото тяло, съобщи Live Science. Тези клетки се наричат мрежови неврони, имат много важна роля и за паметта. На практика те са като вградена GPS-навигационна система.

В края на 70-те години учените намериха подобни неврони в хипокампуса (центъра за паметта на мозъка). Тогава наблюдавали активирането им при лабораторни плъхове, когато те попадали в определена среда. Едва сега обаче екипът на Джошуа Джексън от университета Дрексел получи потвърждение за наличието на подобни клетки и при хората.

Те бяха открити докато учените проучваха мозъка на пациенти епилептици, които не отговаряли оптимално на приложеното им лечение. Хората били поставени във виртуален симулатор на реалното им обкръжение. Трябвало да намерят различни предмети. Ако даден предмет се загубвал, то се налагало да се проследи предишното му местоположение с помощта на джойстик. При изпълнението на задачата се включвали именно мрежовите клетки в енториналния кортекс, свързан с паметта. Обикновено точно тази област бивала засегната от болестта на Алцхаймер. Клетките бяха активирани по специален начин, който позволява да се изгради координатна система, проследяваща движението на човека.

Свързани теми:

Откриха протеина Arc, регулира паметта

„Хремата“ на американец се оказа изтичане на мозъчна течност

СНИМКА: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -