вторник, 23 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЖегата увеличи стреса, провокира самоубийствата

Жегата увеличи стреса, провокира самоубийствата

Топлото време през последните две седмици усили усещането за напрежение у повечето от нас. Голям брой хора се оплакват, че още от сутринта главите им тежат, тялото вибрира, а световъртежи не им позволяват да излизат навън. Това каза пловдивският психиатър д-р Веселин Герев.

Причината за тези оплаквания е силното слънце, което буквално кара мозъка да „завира“, обясни той. Много по-лошо е, че към сахарската горещина е добавен и постоянен стрес. Тогава симптомите се усилват многократно, като към посочените се прибавят главоболие, гадене, нерядко се стига и до колапс.

Човек става напрегнат, раздразнителен, налита на бой, има конфликтно-агресивно поведение. Именно в това импулсивно състояние много често се стига и до самоубийства, тъй като се действа, преди да се осмисли постъпката.

Твърди се, че в жегата хората се депресират, което не отговаря на истината, защото точно лятото е периодът, когато депресиите отзвучават спонтанно, подчерта д-р Герев. А причина за това е отново слънцето, което покачва нивото на серотонин, веществото, повишаващо тонуса и настроението и предпазващо от депресия.

Психиатърът съветва хората не само да търсят хлад, но и често да мокрят главите си със студена вода, за да се спасят от психични кризи.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -