четвъртък, 30 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКак да се чувстваме добре в дните с магнитни бури

Как да се чувстваме добре в дните с магнитни бури

Природните явления неизбежно оказват влияние върху здравето ни. Тази седмица се очакват магнитни бури, но и ниска слънчева активност. Магнитните бури се чувстват най-силно от възрастните и хората, страдащи от сърдечносъдови, неврологични и храносмилателни заболявания. Влиянието на магнитните буря се усеща от няколко часа до няколко денонощия. По време на бури се потиска произвеждането на хормона мелатонин, важен за адаптацията на организма. Заради това в такива дни трудно заспиваме, чувстваме се недоспали и изморени. Може да увеличим нивото на мелатонин в тялото си и чрез прием на банани и овесена каша. Бирата също влияе добре на нивата на мелатонина, когато се консумира с мярка.

Възможни са болки в стомаха, безпричинна тревога и напрежение

Магнитните бури нарушават и мозъчното кръвообращение, тъй като концентрацията на кислород във въздуха рязко спада и настъпва т. нар. кислороден глад, откъдето възникват едни от най-често срещаните симптоми, резултат от слънчевите изритания – промяна на настроението, умора, главоболие, световъртеж, замаяност. Възможно е да изпитате тревога, да ви се плаче без причина, самочувствието ви може драстично да спадне, да сте изнервени и предразположени към конфликти с околните. Те влияят негативно и върху апетита, концентрацията. По време на бури са възможни болки в стомаха, гадене, повръщане, пресъхване на устата, изпотяване, втрисане. За да преодолеем негативните прояви, е добре да се движим повече, да се разхождаме, да спортуваме, но да избягваме прекалена физическа активност, умствено претоварване и психическо напрежение.

Чай от мента и маточина, сок от кисели плодове и зеленчуци

Желателно е да намалите калоричността в храната с 1/3 и да ограничите въглехидратите и мазнините. Освен това в такива дни нивото на холестерол в кръвта е повишено. Добре е да се консумират повече плодове, зеленчуци и богати на витамини храни, както и повече течности. Плодовете и зеленчуците осигуряват на организма микроелементи като калий, магнезий, йод и мед. Препоръчително е готвените ястия да са от картофи, моркови. боб, леща. Желателно е да се избягват тонизиращите напитки. Особено много помага на по-чувствителните хора отвара от лайка, маточина, валериана, мента, мащерка, шипки. Препоръчват се предимно лека храна и сокове от кисели плодове и зеленчуци. Включете в менюто варена риба, морски продукти, мляко. За десерт хапнете стафиди, сушени кайсии, орехи и мед. Ефективна помощ има екстракт от женшен, златен корен или розова радиола и настойка от китайски лимонник. В промеждутъците между храненията консумирайте чай от мента. Преди сън изпийте чаша чай от маточина с мед и 20 капки настойка от валериана. За успокоение може да се правят отвари от маточина, глог, мента, валериана, лайка.

Ставайте рано и изпийте чаша топла вода

Повечето хора смятат, че в неблагоприятни дни е най-добре да останат вкъщи, но за организма няма разлика дали сте в леглото, или навън, защото геомагнитната активност се усеща навсякъде. Защитните сили на организма могат допълнително да бъдат стимулирани посредством леко закаляване: студени бани. контрастен душ, посещение на минерални бани или сауна. През целия период се очакват ниски нива на слънчевата активност, което би могло да доведе до поява на главоболие, световъртеж, болки в сърдечната област, раздразнителност. За да се намалят оплакванията, е препоръчително да се става рано – около 6 ч. Това увеличава активността през деня. Изпийте чаша топла вода. Тя засилва работата на червата . При глад закусете с плодове. От 12 до 14 ч изяжте по-голямата част от дневната си храна, богата на скорбяла. Между 18 и 20 ч изяжте своята лека вечеря. През този период се препоръчва храна, богата на белтъчини.

Д-р Бисер Георгиев, специалист по обща медицина в 11 ДКЦ, в. „24 часа“

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -