понеделник, 27 март, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеИма ли риск от рак на гърдата след оперативно махане на матката

Има ли риск от рак на гърдата след оперативно махане на матката

Има ли по-висок риск за млечните жлези след хистеректомия? Този въпрос си задават много жени, които са претърпели оперативно отстраняване на матката. При запазени яйчници след хистеректомия те работят нормално и не може да се очаква някакво отрицателно влияние върху млечните жлези.

Поведението след такава операция е като при останалите жени. Такива пациентки трябва редовно да наблюдават гърдите си с опипване. Самоизследването се състои в проверка на гърдите за наличието на възможни проблеми или настъпили промени. Бучките в гърдите могат да бъдат както доброкачествени, така и злокачествени. Ракът на гърдата може да се появи във всяка възраст, но най-вече е характерен за жените на възраст над 50 години. Преди да предприемете каквито и да било самостоятелни действия, консултирайте се със специалист.

Също така трябва да правите ултразвуков преглед всяка година, а мамография – през две години. По принцип яйчниците „угасват“ по бързо без матка. Причината за това е, че има три вида кръвоснабдяване на тръбите и яйчниците и то може да се наруши предвид променената анатомия и това да доведе до по-ранното спиране функцията на яйчника.

Доц. Николай Доганов, Втора гинекологична клиника, „Майчин дом“

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -