събота, 25 март, 2023
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБезплатни прегледи за деца с постоянно запушен нос в Бургас

Безплатни прегледи за деца с постоянно запушен нос в Бургас

Постоянно запушен нос или затруднено носно дишане. Тези проблеми са все по-често срещани както при деца, така и при възрастни. Затова специалистите по УНГ заболявания от МБАЛ „Бургасмед“ ще преглеждат през септември безплатно пациенти, които имат такива оплаквания. Консултациите ще се извършват от  12 до 17 септември от 15 до 17 ч. с предварително записване на тел.: 056/999 980;0892 222 800;0700 89 088. От инициативата ще могат да се възползват и хора с диагноза „клепнали уши“, уточняват от лечебното заведение.

Често срещана грешка е да се прекалява с капките за нос, които свиват съдовете. Те дават ефект временно, но честото приложение на съдосвиващи капки разранява носната лигавица, кара я постоянно да отделя секрет, предупреждава д-р Евтимия Солева, общопрактикуващ лекар в София.

Ако детето на ясла на 2 г., родителите трябва да свикнат с мисълта, че то ще има сополи – с цвят или без цвят, поне една година. Други рискови периоди за проява на алергичния ринит са предпуберитета и пуберитета. Заболяването обаче може и да отшуми с годините. Това зависи как от грижите. Нелекуваният алергичен ринит влече след себе си доста неприятни усложнения – отит или синузит. Има риск и от астма.

Някои деца страдат от девиация – изкривена носна преградка. Снимка се прави едва след 3-годишна възраст. Тези деца също имат хронична хрема, но не е задължително да е от инфекциозен причинител или алерген. При тях не е необходимо лечение, а само промивка на носа за успокояване на лигавицата. За целта биха могли да използват шуслерови соли, които помагат за очистване и възстановяване на клетката на биохимично ниво.

Председателката на Българското ринологично сдружение доц. Диляна Вичева, която работи в клиниката по Уши, нос и гърло в Университетска болница „Св. Георги“ в Пловдив обяснява, че много често изкривяванията са генетично заложени или по рождение. Има и такива, които са резултат от травма в детството. Понеже носът е изпъкнала част на лицето, малчуганите падат и се удрят. Органът съдържа много хрущяли и високо съдържание на вода и се получава удар-трамплин, при който няма кръвотечение или насиняване, но все пак вече има травма. За жалост много родители я неглижират, но структурите на носа са изкривени, а това води до неприятни последици като синуити и растеж на третата сливица при децата. Това обикновено се установява впоследствие, когато започнат проблемите, каза доц. Вичева.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -