вторник, 27 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеДенга и нилска треска - как да се пазим от заразяване

Денга и нилска треска – как да се пазим от заразяване

Само преди дни бе доказан първият случай на треската денга у нас. Става дума за мъж от Индия, конто е заразен извън България, но е потърсил медицинска помощ у нас и е бил приет в Инфекциозна болница. Генетичният материал на вируса е доказан по метода верижно-полимеразна реакция в реално време (real time PCR), обяснява проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ и национален консултант по заразни и паразитни болести. Анализът показа, че в конкретния случай няма риск от разпространяване на заболяването на българска територия, тъй като болният е престоял у нас за кратко и е напуснал страната, обяснява проф. Кантарджиев. Тъй като много българи пътуват в чужбина и то до екзотични дестинации, добре е да знаят как да се пазят.

Как се предава заразата?

Денга се предава чрез два вида заразени комари. Единият е тигровият комар, който е открит и у нас по поречията на Дунав, Струма, Места, Марица. Те трябва да смучат кръв от болен, за да се заразят с вируса и да го предават. Условието е температурата да е над 22 градуса, тъй като на 16 градуса например вирусът спира да се размножава. Тези условия до момента не са изпълнени и заболяването няма местно предаване.

настинка как се лекуваИнкубационният период на инфекцията е между 7 и 14 дни от ухапването. Симптомите са:

  • висока температура – около и над 40 градуса,
  • силни болки в мускулите и костите,
  • главоболие,
  • гадене,
  • повръщане,
  • морави петна по кожата, подобни на синини от ударено
  • характерно е силното обезводняване.

Хеморагичният синдром при тази инфекция се среща по-рядко, а смъртността е около 1%. Денга инфекцията може да се развие и в шоков синдром, при който се стига до безсъзнание и водещ симптом са кръвоизливите. В общия случай се боледува по 2-3 месеца, специфично лечение няма, обяснява проф. Кантарджиев. В напреднал етап на разработка е ваксина срещу денга треска, която обаче тепърва ще се доказва и внедрява.

Денга е все по-масова инфекция, предавана от комари, в световен план – заболяват по 390 мли. души годншно по данни на СЗО. Тя има типично разпространение в тропическите райони – сравнимо с разпространението на малария.

Десетки притеснени българи се изследват за зика у нас

Друга вирусна инфекция, предавана от комари, е зика. Тя може да се превърне в глобална заплаха, тъй като причинява мозъчни малформации у плода при бременни, които се заразяват, предупредиха световни експерти. Районите на разпространение се разширяват. До момента у нас няма доказан случай на зика, но изследваме десетки притеснени българи, които са пътували в засегнати райони и след пристигането си са имали здравословни неразположения, обяснява проф. Кантарджиев. Особеното при тези инфекции е, че техните вируси може да се докажат само при проявени клинични симптоми. Ако човек е заразен, но болестта не се изявява, диагностиката е невъзможна.

Нилската треска е доказана вече в няколко случая

проф. Тодор КантарджиевМного по-голям риск за България е Западнонилската треска, тъй като може да се предава от най-често срещаните комари в нашата страна, обяснява проф. Кантарджиев (на снимката). У нас са доказани няколко случая на нилска треска, като последният е от края на септември. Става дума за нилска треска с неврологичен синдром, уточняват от НЦЗПБ. Доказано е разпространението на вируса на територията на България.

В масовия случай клиничното протичане на заболяването е леко и среднотежко – с висока температура, отпадналост, болки в мускулите и главоболие. В по-тежки случаи се стига до засягане на централната нервна система и се развива енцефалит. Ограничената бройка заболели от нилска треска е в резултат на мерките, предприети от Министерството на земеделието и горите в Министерството на здравеопазването за обработка на площите срещу комари, смятат експерти.

Пикът на ухапванията от комари за тази година е отминал, но през есента те навлизат в помещенията, където е по-топло, и предпазните мерки трябва да продължат, добавя проф. Кантарджиев. Защитата от комари е чрез замрежване на прозорците, употреба на репеленти и препарати, излъчващи отблъскващи вещества в затворените помещения.

Ако не се мисли насочено за вирусните инфекция, предавани от комари, заболяванията лесно може да се сбъркат с грип и всякакви сезонни вирусни инфекции, предупреждават експертите. Изследванията се правят единствено в Националната референтна лаборатория по векторно предавани инфекции към НЦЗПБ. Лабораторният резултат потвърждава или отхвърля диагнозата.

Източник: 24 часа

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -