вторник, 28 март, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеБолест на белия дроб води до инсулт или инфаркт

Болест на белия дроб води до инсулт или инфаркт

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е един от най-сериозните здравни проблеми в световен мащаб, свързан най-вече с тютюнопушенето. Смята се, че един на всеки 10 възрастни над 40 г. вероятно има ХОББ, съобщават от белодробната клиника на ВМА. 75% от болните обаче не знаят, че имат заболяване, приемат задъхването при физическо усилие, упоритата кашлица за нещо обичайно, свързано с възрастта.

ХОББ означава Хронична Обструктивна Белодробна Болест. Хронична, защото не може напълно да се излекува, обструктивна, защото има стеснения на дихателните пътища и белодробна, защото е на органа, отговорен за дишането. Основният проблем, който създава заболяването, е че  ограничава въздушния поток в дихателните пътища – частично или напълно необратимо. Ограничението на въздушния поток се дължи на възпаление на белодробната тъкан (паренхим), породено от вдишването на газове и частици от околната среда.

Пушенето – активно и пасивно, е водеща причина за ХОББ

Според проучване в област Плевен, 15% от възрастните у нас имат ХОББ. Кои са причините за тази висока честота в България? На първо място масовото пушене – както активното, така и пасивното излагане на тютюнев дим. Други причини са замърсяването на въздуха (тежък автомобилен трафик в градовете и лошата хигиена на улиците), честите и неадекватно лекувани белодробни инфекции, непълноценното хранене, професионалните рискове и наследствеността. Предстои ли „епидемия“ от случаи на ХОББ в България? В подкрепа на тази теза са изключително тревожните данни за масовото тютюнопушене в сред 15-16 годишните юноши и девойки – близо 50% от тях пушат. Ако продължат, поне 30% от тях към 40 г. ще имат ХОББ. Към това се добавят и другите рискови фактори – вдишването на замърсен с прах и фини частици въдух, честите респираторни (предимно вирусни) инфекции, отоплението с твърдо гориво в домашни условия и изсичането на горите.

Симптоми на стеснието – пушаческата кашлица

Заболяването се проявява най-често с недостиг на въздух, кашлица с отделяне на храчки. Лесната умора при извършване на тежки физически усилия или дори при ежедневните домакински дейности, мускулната слабост и ограничената физическа активност (особено в сутрешните часове при ставане от леглото) също могат да се дължат на ХОББ. Заболяването е хронично и след като веднъж е била поставена диагнозата това означава, че оплакванията няма да изчезнат или да намалеят с времето. Напротив, ако не бъдат взети необходимите мерки, то ще продължи да се развива бързо и оплакванията ще се задълбочават с времето. Ако се предприемат необходимите мерки ХОББ е едно лечимо заболяване. Лечението може да намали оплакванията, така че болните да могат да извършват своите ежедневни дейности и да намалят случаите с влошаване на ХОББ.

Лечението е продължително и сложно. То не се изчерпва само с употребата на определени медикаменти, а преди всичко с цялостна промяна в поведението и начина на живот. Вече откритите пациенти с ХОББ получават съвременно и до голяма степен безплатно лечение чрез програмата за диспансеризация (дългосрочно проследяване), финансирана от НЗОК. Близо 40 000 болни с ХОББ се лекуват безплатно или с минимално доплащане.

„Ако приемем, че 15% от населението има ХОББ, то е ясно, че много малка част от нуждаещите се лекуват. Друг проблем е, че пациентите започват лечение често когато са настъпили необратими промени в дробовете им. Друг значим проблем е сътрудничеството от страна на болния. Не са малко тези, които за дълги периоди спират приема на назначеното лечение. Важна профилактична мярка е активното ваксиниране на болните с ХОББ – противогрипна (ежегодно) и антипневмококова ваксина (поне еднократно)“, коментира доц. Коста Костов, шеф на белодробната клиника във ВМА.

За болните има сериозен риск от усложнения – те са причинени от сложни биохимични процеси в организма, свързани с постоянното възпаление и недостига на кислород. Пациентите с ХОББ често страдат едновременно от астма, стигат нерядко до рак на белия дроб (всеки пети). Други имат анемия, атеросклероза, диабет тип две, метаболитен синдром, мускулна слабост или остеопороза. Заплашени са от инсулти и инфаркти.

Болните с ХОББ и дихателна недостатъчност имат нужда от кислородолечение в домашни условия. Тази намеса удължава живота и намалява страданията им. Домашното кислородолечение с кислородни концентратори е скъпо като инвестиция и би трябвало да се финансира от Министерството на здравеопазването. В Българското дружество по белодробни болести (БДББ) сме започнали работа по изготвяне на регистър на нуждаещите се.

Свързани теми: Всеки седми у нас с хронично възпален бял дроб, не знае

За ХОББ са виновни не само цигарите, има и ген

Задъхвате ли се по стълбите, проверете се за ХОББ

СНИМКА: ТК

Свързани публикации

1 коментар

  1. Определено пушенето  активно води до промени в нашето здраве, то провокира рак в белия дроб. Повечето от пациентите, които страдат от рак на белите дробове, често са активни пушачи.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -