четвъртък, 25 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноВсеки седми у нас с хронично възпален бял дроб, не знае

Всеки седми у нас с хронично възпален бял дроб, не знае

Около 15% от българите страдат от хронично възпаление и стеснение на дихателните пътища – болестта е известна като ХОББ. Това съобщи доц. Явор Иванов, началник на Клиника по пневмология и фтизиатрия “ към Унивеситетска болница – Плевен, и шеф на дружеството по белодробни болести, по повод Световния ден за борба с болестта, 14 ноември. Проучването е на дружеството по белодробни заболявания. Скрининг сред рисковите пациенти пък сочел, че 53% от показват данни за болестта.

Честотата на заболяването у нас е по-голяма в сравнение с повечето страни от ЕС – там от ХОББ страда един на десетима души. Главната причина е високият процент на пушачите у нас. Половината юноши у нас пушат, допълни доц. Иванов. След като навършат 40 г. се очаква една трета от тях да развият хроничната обструктивна белодробна болест. Тя съкращава значително живота на пациентите, особено ако те не се лекуват, какъвто е масовият случай у нас. Болните са стотици хиляди, сочи извадката от проучването на белодробните специалисти, а лекарства от НЗОК ползват само около 40 000 души.

За нея обаче има и други причини – замърсената околна среда, главно от старите автомобили и отоплението на твърдо гориво. Колкото по-рано се открие болестта, толкова по-добри са шансовете за болния. Затова в сряда ще има безплатно измерване на дишането в 25 центъра в страната – това са главно белодробните болници или отделения на областните лечебни заведения. Кашлица, задъхване дори при леко физическо усилие и свирене в гърдите издават ХОББ.

По тези симптоми тя си прилича с астмата, но лечението при двете диагнози е коренно различно, поясни доц. Иванов. Астмата се причинява от алергии, докато другото заболяване е възпалителен процес, който е необратим и може единствено да бъде забавен във времето. ХОББ се проявява след 40-годишна възраст, като тенденцията е да става все по-масова. Очакванията са, че до 2020 г. тя ще е третата по честота причина за смърт в световен мащаб след рака и сърдечносъдовите заболявания. Много от болните имат в същото време и астма.

По-неприятното при ХОББ е, че недостигът на кислород и възпалителните процеси с времето засягат и други органи. Пациентите ни често страдат от атеросклероза, инсулти и инфаркти, диабет тип 2, каза още доц. Иванов. Много от тях имат метаболитен синдром (комбинация от затлъстяване, кръвно и диабет), остеопороза и анемия. Всеки пети, който страда от хроничното възпаление и стеснение на дихателните пътища, рано или късно развива рак на белия дроб, допълни доц. Коста Костов, шеф на клиниката по белодробни болести във ВМА.

Свързани теми: Задъхвате ли се по стълбите, проверете се за ХОББ 

Лекуваш ли ХОББ, без да спреш цигарите, рискуваш да си инвалид

За ХОББ са виновни не само цигарите, има и ген

СНИМКА: ТК

roentgen

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -