четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноИде евтина виагра от Израел

Иде евтина виагра от Израел

Лекарството виагра може драстично да поевтинее, след като канадски съд отне патента на фармацевтичната компания „Пфайзер“ заради водената от нея информационна политика, съобщава „Ди Велт“. Според канадското право фирмата, разработила даден медикамент, трябва да предостави достатъчно информация за откритието си и начина, по който то работи, за да може да запази правата върху него.

„Пфайзер“ знаела, но не оповестила, че силденафил е единствената съставка от множество вложени в препарата, които предизвиква ерекция при импотентни мъже. Съдът се позова на умишленото прикриване на тази информация в решението си, с което аргументира отнемането на патента за виаграта.

Патентната система се основава на принципа на взаимността в бизнеса, обясниха магистратите. Фирмата, собственик на патента, получава ексклузивните права върху него за известно време, но в замяна трябва да обясни публично същината на откритието си, за да може обществото да спечели от него. Ако няма пълна откритост, няма и монополни права, категорични са съдиите.

Искът срещу „Пфайзер“ е подаден от израелската генерична компания „Тева“ с надеждата, че ще може да изнесе на пазара равностоен медикамент още преди изтичането на патента. След съдебното решение от „Тева“ оповестиха, че скоро ще започнат производството му. С новия медикамент клиентите щели да спестят милиони, в бъдеще щял да е достъпен и за хора, които сега не могат да си го позволят. Синьото хапче беше пуснато на пазара през 1998 г. и зае челно място в терапията на еректилната дисфункция. Наличните преди това лекарства се инжектираха в пениса и това правеше приложението им неприятно. Освен това виаграта има и друго предимство – действа само при сексуална възбуда.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -