петък, 8 декември, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноТрета ръка расте на гърба на 11-годишно момиче

Трета ръка расте на гърба на 11-годишно момиче

Лекари в Китай останаха изумени от вида на 11-годишно момиче, което било прието в болница с трета ръка, стърчаща от гърба й. Придатъкът се оказал част от неин еднояйчен близнак, който не успял да се развие самостоятелно, но част от ембриона пораснал в тялото на сестрата. Щателният преглед в клиниката открил, че странният придатък се състои от ръка с два пръста и част от гръден кош.

Случаят стана достояние на света, след като бе представен на медицинския елит от проф. Баоган Пенг от болницата на въоръжените сили в Пекин, разкрива публикация в BMJ Case Reports. Предоперативният клиничен преглед установи, че става дума за диагнозата фетус във фетуса, поясни проф. Пенг.

Тя е изключително рядка и засяга едва едно на 5 млн. живи раждания. Това е случаят, когато фетус с малформации се открива в тялото на близнака му. Плодът се открива в корема при 80% от случаите, въпреки че има и сведения да е откриван и в черепа. Това е първият път в света, когато втори фетус се разполага в гърба.

Проф. Пенг, експерт по операциите на гръбначния стълб, казва, че лекарите премахнали успешно паразитния близнак. Той добави, че по-късен анализ открил също част от лигавица на храносмилателния тракт на недоразвития фетус в тъканите на момичето.

СНИМКА: BMJ Case Reports

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -