четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -

4 мита за екземите

Храната не провокира екзема, а хората с подобен кожен проблем смело могат да вземат душ. Известният британски дерматолог Адам Фридман разказва още интересни неща за кожните обриви, които мъчат много хора. Симптомите на екземата са лющене, сухота, напукване и зачервяване на кожата, а в някои случаи се стига до инфекции и кървене. Появява се по различни места на тялото. Около 5% от децата и 10% от възрастните са засегнати от заболяването. Много пациенти все още вярват в някои от упоритите митове, свързани с екземата. Може би причината е, че науката още не е изяснила точните причини за заболяването. Все пак има солидни наблюдения кое провокира и дразни екземата, и кое – не.

Мит №1: Има храни, които правят екзема

Един от митовете е, че някои храни може да предизвикат екзема. Наистина децата с хранителни алергии на кожата са малко по-чувствителни, но все пак храната не причинява екзема, казват експертите.

Мит №2: Болните с екзема трябва да се пазят от водата

Процедурите с вода също не увеличават симптомите на екзема, според някои хора. Дори да имате екзема, можете да вземете душ всеки ден. Само трябва да се въздържате от ароматизирани сапуни и гелове, избирайте хипоалергенни продукти. Не се мийте с много горещи или много студена вода.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Екземата увеличава риска от счупване на кост
От какво са червени сърбящи пъпки по ръцете и краката? 
Видове екземи по ръцете и лечението им

Мит №3: Кожните проблеми не позволяват спорт

Пациентите с екзема могат да ходят на басейн. Хлорът на теория може да засили проявите на болестта, но ако вземете душ преди плуване и старателно овлажнявате кожата, няма проблем. Измийте се грижливо след плуване. Същото важи и за други физически дейности или спорт. Те не са противопоказани, но екземата изисква добра хидратация. Избягвайте да носите дрехи от синтетични материали.

Мит №4: Кортикостероидите са опасни лекарства

Друг мит, свързан с лечението, е, че кортикостероидите увреждат кожата. Това не е вярно, тези лекарства са необходими за лечение на екземата. Намаляват степента на зачервяване и възпаление, важно е да ги вземате точно както е указано.

Източник: Daily Mail

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -