Развалените млечни зъбки са опасни

PRINT
кариес при деца лечение

Кариесите на млечните зъби, известни сред стоматолозите като биберонни, трябва задължително да се лекуват. Те служат на детето в доста продължителен период от неговия живот – от 6-я месец до 12-годишна възраст, обясни доц. Емилия Илиева, детски стоматолог в Пловдив.

Според нея много родители застават на грешна позиция: „Тези зъби така или иначе ще паднат сами, защо да водим детето по зъболекари!?“ Проблемът е, че зародишите на постоянните зъби са отделени с тънка костичка от корена на временния зъб. При възпалителен процес тази пластинка се стопява и тогава зародишът на постоянния зъб се уврежда. Така, заради нелекувани млечни зъби, и постоянните на детето се развалят.

Близо половината деца на 1-3 г. са с кариес

Наблюдения на стоматолози сочат, че вече близо половината от децата на възраст между 1 и 3 години страдат от биберонен кариес. Затова смятат, че заболяването е придобило епидемични размери. То създава много здравословни проблеми и се отразява върху сърдечно-съдовата система, храносмилателната и опорно-двигателната. Не са редки случаите, когато малчуганите развиват ревматоиден артрит, а от недобре смляната храна получават гастрит. Развалените зъби оказват влияние и върху психиката, защото детето преживява много болки, безсъние, не може да се храни нормално и отказва да яде. В резултат на това тези хлапета са кльощави или затлъстели заради постоянната консумация на каши, които са висококалорични.
На 3-4 годишните хлапета развалените зъби пречат да говорят правилно и те не могат да общуват нормално и пълноценно с връстниците си, обясни доц. Илиева.

Съвременната медицина предлага модерни ветоди на лечение за децата, независимо от тяхната възраст – под обща анестезия. Когато малчуганът е приспан, могат да се излекуват наведнъж всички болни зъбки. По този начин се спестяват време, пари и най-вече огромната психическа травма у детето, спестява се болката, както и кошмарът от срещата със зъболекаря. Доц. Илиева има в практиката си пациентче на 2 години и половина, на което и 16-те поникнали зъбчета от общо 20 имали кариес. Родителите не трябва да се страхуват от упойката, тъй като рискът от нея е минимизиран, подчерта тя.

[Общо: 16    Средно: 2.1/5]
Развалените млечни зъбки са опасни беше последно модифицирана от: март 22nd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *