четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеРазвалените млечни зъбки са опасни

Развалените млечни зъбки са опасни

Кариесите на млечните зъби, известни сред стоматолозите като биберонни, трябва задължително да се лекуват. Те служат на детето в доста продължителен период от неговия живот – от 6-я месец до 12-годишна възраст, обясни доц. Емилия Илиева, детски стоматолог в Пловдив.

Според нея много родители застават на грешна позиция: „Тези зъби така или иначе ще паднат сами, защо да водим детето по зъболекари!?“ Проблемът е, че зародишите на постоянните зъби са отделени с тънка костичка от корена на временния зъб. При възпалителен процес тази пластинка се стопява и тогава зародишът на постоянния зъб се уврежда. Така, заради нелекувани млечни зъби, и постоянните на детето се развалят.

Близо половината деца на 1-3 г. са с кариес

Наблюдения на стоматолози сочат, че вече близо половината от децата на възраст между 1 и 3 години страдат от биберонен кариес. Затова смятат, че заболяването е придобило епидемични размери. То създава много здравословни проблеми и се отразява върху сърдечно-съдовата система, храносмилателната и опорно-двигателната. Не са редки случаите, когато малчуганите развиват ревматоиден артрит, а от недобре смляната храна получават гастрит. Развалените зъби оказват влияние и върху психиката, защото детето преживява много болки, безсъние, не може да се храни нормално и отказва да яде. В резултат на това тези хлапета са кльощави или затлъстели заради постоянната консумация на каши, които са висококалорични.
На 3-4 годишните хлапета развалените зъби пречат да говорят правилно и те не могат да общуват нормално и пълноценно с връстниците си, обясни доц. Илиева.

Съвременната медицина предлага модерни ветоди на лечение за децата, независимо от тяхната възраст – под обща анестезия. Когато малчуганът е приспан, могат да се излекуват наведнъж всички болни зъбки. По този начин се спестяват време, пари и най-вече огромната психическа травма у детето, спестява се болката, както и кошмарът от срещата със зъболекаря. Доц. Илиева има в практиката си пациентче на 2 години и половина, на което и 16-те поникнали зъбчета от общо 20 имали кариес. Родителите не трябва да се страхуват от упойката, тъй като рискът от нея е минимизиран, подчерта тя.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -