Металът на всички коронки трябва да е един и същ

PRINT
болка в зъба пулпит

Възстановяването на зъбите с коронки е спасителен метод за запазване на зъба, когато има големи кариозни разрушения, при които няма достатъчно здрави зъбни структури, за да осигурят качествено възстановяване с обтурация (пломба), или е провеждано кореново лечение със загуба на значителна част от зъбната коронка.

В миналото това възстановяване се правеше с коронки от злато или бял метал, които имаха задачата единствено да осигурят функцията на зъба. С течение на времето изискванията към тези протезни конструкции нараснаха и те трябваше да могат не само да са здрави и устойчиви, но и да отговарят на нарасналите естетични изисквания, а успоредно с това да имат и по-добра биологична поносимост.

Едва втората половина на миналия век настъпва бум в естетичното протезиране с въвеждането на все по-качествени метали за основа и порцелан за покритието им, който да отговаря на високите естетични изсиквания на съвременните хора. Първоначално са се използвали благородни метали, които сериозно са оскъпявали конструкциите. По-късно се изработват сплави от неблагородни метали, които имат едновременно здравина, биологична поносимост и добра възможност за спояване с керамичното покритие. В същото време се произвеждат керамични покрития на коронките с високи естетични качества и множество разцветки, съвпадащи с почти всички индивидуални цветове на зъбите.

Малко по-късно се развиха и други възможности за естетично протетично възстановяване. Появиха се коронки, изцяло произведени от порцелан, а за случаите, когато е нарушена само предната видима част на зъбите – порцеланови фасети.

Тези технологични възможности позволиха значително по-биологичен подход в протезирането, чрез който става минимално отстраняване на собствените зъбни структури и оптимално възстановяване на функцията и естетиката. Тези конструкции все още обаче остават с относително по-висока цена. Успоредно с този процес започна разработката и на пластмасите и изработване на коронки и естетични метални покрития на коронките. Коронките изцяло от пластмаса не могат да отговорят на изискванията за здравина и сега се използват само като временни. Пластмасовото покритие на метал е устойчиво единствено при една технология, при която се покрива с пластмаса само външната видима част на коронката. Макар това да не е най-доброто естетическо възстановяване, за случаите с по-ограничени възможности е добро решение.

Няма възрастови ограничения за възстановяване на зъбите с коронки. В същото време изборът на вида коронка зависи от естетичните изисквания и от финансовите възможности. Най-дoброто засега възстановяване е с металокерамични коронки, които покриват всички изисквания. Ако става въпрос за зъби във фронталната област, които се виждат, по-правилно е да се предпочете металокерамиката, но при липса на достатъчно средства може да се възстановят и с метална коронка с пластмасова външна повърхност. За зъбите, разположени по-назад, при финансови ограничения може да се използват коронките от метал и евентуално пластмасово покритие на външните повърхности. Най-добре е обаче всички съществуващи протезни конструкции да са от един и същ метал. Така се избягва развитието на биметализъм в устата, който може да причини много проблеми. При непоносимост към метали или някои от съставките на използваните сплави трябва да се търси материал, който да е най-биологичен. В тези случаи финансовите изисквания трябва да отстъпят пред биологичните.

Всички използвани в момента сплави и покрития отговарят в голяма степен на изискванията за здравина. Разликите са в естетическите качества, биологичната поносимост, в комфорта, който осигуряват в устата, и в цената.

[Общо: 2    Средно: 4/5]
Металът на всички коронки трябва да е един и същ беше последно модифицирана от: март 22nd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *