петък, 25 ноември, 2022
- Реклама -
НачалоПрофилактикаОценете сърдечносъдовия си риск - кампания в аптеките!

Оценете сърдечносъдовия си риск – кампания в аптеките!

Сърдечно-съдовите заболявания са доста разпространени у нас, но контролът им в много случаи не е на нужното ниво. Особено през последната година много хронично болни не посещават редовно специалист поради страх от заразяване, а това води до по-голяма вероятност от усложнения, инсулти и инфаркти.

Затова сега може да се възползване от кампания за определяне на сърдечносъдовия риск в избрани 50 аптеки в пет града на страната – София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора.  Периодът на акцията е от 5 до 30 април 2021 г. (линк към списъка с аптеките в края на статията) Обучени специалисти в аптеките ще помогнат на хората да разберат чрез специален тест, заплашва ли ги и в каква степен сърдечносъдов инцидент. Кампанията се подкрепя от компанията „Байер“.

Ефектът от лекарствата за кръвно – чак след петия прием

Д-р Саркиз Калустян – кардиолог в УМБАЛ „Св. Анна“, поясни, че пациентите, които имат най-голям сърдечносъдов риск, не успяват да контролират кръвното си в оптимални граници, имат високи нивата на мазнини в кръвта, пушат, страдат от наднормено тегло и/или захарен диабет. Водят заседнал начин на живот.

В определени случаи влияние оказва фамилната обремененост. Ако имате роднина по права линия с ранно развитие (преди 50-годишна възраст) на сърдечносъдово заболяване, то задължително се изследвайте профилактично, за да се види има ли генетично предразположение.  Това заяви проф. Иво Петров – кардиолог, медицински директор на Университетска болница Аджибадем Сити клиник – София.

Според д-р Калустян медикаментозната терапия има изключително важно значение за контрола на рисковите фактори, но самият пациент трябва да е готов да промени начина си на живот. Неприятното е, че има пациенти, които спират назначената им терапия, след като са се  почувствали по-добре. По-късно това може да провокира повторен сърдечносъдов инцидент. Двамата кардиолози призоваха болните да се придържат стриктно към назначеното лечение.

Ползата от антиагреганти след инсулт или инфаркт

„Съвременните проучвания ни дадоха широк избор на медикаменти, които бихме могли да приложим както за оптимален контрол на дислипидемията, така и на повишеното кръвно налягане, захарния диабет и т.н.“, каза д-р Калустян. Кардиологът обърна внимание и на ползата от антиагреганти при пациенти, които вече са преживели сърдечносъдов инцидент.

Как действат статините, как трябва да се приемат

„Ползата от аспирин при пациенти, които имат висок риск от възникване на сърдечносъдов инцидент и тези които вече са преживяли такъв е доказана във времето“ каза специалистът. Проф. Петров допълни, че статините, които контролират високите нива на холестерола и аспиринът, трябва да бъдат приемани профилактично, за да се намали сърдечносъдовият риск.

Аспиринът трябва да се дозира според телесното тегло

Лекарите са категорични, че промяната в начина на живот е водеща за намаляването на сърдечносъдовия риск . Това обаче е най-трудното за пациентите. Според проф. Румяна Крумова – Пешева, клиничен психотерапевт и преподавател по клинична психология в Софийски университет „Св. Климент Охридски“ отношението и нагласата на човек трудно се променят, но не е невъзможно. Хората са така устроени, че психиката функционира на принципа на удоволствието. Склонни са да избягват всичко, което може да причини дискомфорт. По-лесно е вместо да признаем, че имаме проблем, да го заобиколим.

Психически се опитваме да избягваме болезнени аспекти, които могат да ни създадат неприятни усещания. Според нея пациентите трябва да разберат с помощта на лекарите и психолозите, че не са слаби, уязвими и безпомощни, а че контролират здравето си. Тя отбеляза, че за да се грижим за близките си, трябва първо да се погрижим за себе си.

Сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност в световен мащаб. Проблемът е особено актуален за нашата страна, като данните сочат, че в България на всеки трима души двама умират от сърдечносъдови заболявания (миокарден инфаркт, мозъчен инсулт, сърдечна недостатъчност). У нас годишно се регистрират около 35 хил. инсулта и 11 хил. инфаркта, като 30% от тях завършват летално. Според статистиката на Световната здравна организация всяка година от различни сърдечносъдови заболявания умират около 17 млн. души

Пълният списък на аптеките, включени в кампанията, може да откриете тук >>>

Ако желаете, може и сами да изчислите своя сърдечносъдов риск в таблиците >>>

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -