събота, 24 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаНови безплатни изследвания за здравноосигурени лица

Нови безплатни изследвания за здравноосигурени лица

Нови безплатни изследвания – за хепатит и за състоянието на черния дроб, са достъпни чрез пакета за профилакитчни прегледи. Това съобщиха на съвместна пресконференция Български лекарски съюз и водещи наши медицински специалисти. Промените са заложени в Наредбите 8 и 9 на Министерство на здравеопазването. С тях се разширява обхвата на някои дейности, свързани с профилактика на населението.

Изследванията за хепатит B и C са достъпни по здравна каса за всички бременни, независимо от тяхната възраст. Те се полагат и на хората от 40 до 60 години. Досега бременните можеха да се тестват само за вируса на хепатит B.

Всички здравноосигурени също получават право на това комбинирано изследване веднъж на 5 години, ако са на възраст между 40 и 60 г. По-голяма група хора – от 20 до 60 г., получава право за безплатно изследване на чернодробните ензими АСАТ и АЛАТ, отново веднъж на 5 г. Личният лекар дава направленията за лаборатория, ако човек го посети за профилактичен преглед.

Профилактика на черния дроб с изследване на ензими

„Новите изследвания са безплатни за пациентите и са част от така важната профилактика на населението“, подчертава д-р Иван Маджаров, шеф на БЛС.

С въвеждането им в рамките на профилактичните прегледи се цели ранно установяване на евентуални здравословни проблеми, вкл. и такива на черния дроб и отделителната система, добави председателят на БЛС.

„Изключително важно е хората да знаят и да се възползват от предоставената им възможност. Хепатит В и С са сред водещите причини за рак на черния дроб. За съжаление у нас 87 000 са заразените с хепатит С, 226 000 са тези с хепатит В. Диагностицираните обаче са едва 10% от тях като само 1% от заболелите годишно се лекуват.“ Това заяви проф. Красимир Антонов, д.м.н., председател на Българското дружество по гастроентерология.

Всеки ден у нас умират четирима души от хепатит В и С поради липса на навременна диагностика и лечение. В световен мащаб: 3000 на ден или един на всеки 30 секунди.

Как ще се провеждат новите безплатни изследвания

Как ще се провеждат новите безплатни изследвания за хепатит разясни д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар от София. „След взимане на направлението пациентът може да отиде във всяка една лицензирана лаборатория. Там заедно с останалите показатели за кръвната картина ще излезе и резултатът от тестовете за хепатит В и С“, посочи тя.

Ако резултатът е положителен, пациентът  трябва да се върне при личния си лекар, за да предприемат необходимите стъпки, да бъде насочен към специалист, който да му назначи терапия.

Положителният резултат за хепатит В или С не е стигма. Хепатит Б и С са лечими заболявания. Това допълни доц. Радин Цонев, д.м., Началник отделение по Гастроентерология, Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Доц. Цонев обясни, че при хепатит С е възможно пълно излекуване на пациентите. Лечението с новите директно действащи антивирусни средства стандартно продължава от 8 до 12 седмици. При декомпенсирана цироза може да се удължи до 16-24 седмици. Лечението е под формата на таблетки и е с над 95 % успеваемост.

Лечение на хепатит С и В – особености

„За разлика от хепатит С, при хепатит В цялостно изчистване от целия набор вирусни частици е невъзможно на този етап, но съвременните методи на лечение спасяват животи“, добави доц. Цонев.

Специалистът допълни, че при въвеждането на новата терапия за лечение на хепатит С са излекувани за година 1352 пациенти, а тази година се очаква около 600 души да се лекуват.. Сериозният спад се дължи на ниското ниво на скрининг, който е изключително важен, защото  заболяванията в  повечето случаи протичат без забележими симптоми.

За съжаление, според СЗО България изостава драстично от глобалните цели за елиминиране на вирусен хепатит С до 2030 г.

„До 2030 г. се цели диагностициране на 90% от заразените с вирусни хепатити, лекуване на 80% от пациентите и намаляване на смъртността с 65%“, заяви представителят на СЗО в България д-р Скендер Сила. И добави, че ако България иска да постигне целите си за елиминиране, трябва до 2030 г. да лекува поне 4000 души за хепатит С и 45 000 за хепатит В годишно.

По време на пресконференцията стана ясно, че БЛС, с подкрепата на партньорски организации планира да създаде софтуеър/мобилно приложение. То ще напомня на пациентите за това на какви профилактични прегледи те имат право, през какъв период. Нещо повече, то ще дава информация и за профилактичните прегледи, които се правят при различните възрастови групи по света. Идеята е с времето то да бъде надградено, и чрез него да може да бъде записван час при личния лекар.  

Източник: БЛС

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -