четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаХипогликемия - симптоми и спешни мерки, ако ви причернее

Хипогликемия – симптоми и спешни мерки, ако ви причернее

Внезапно разтреперване и треперене издават хипогликемията. Обикновено диабетиците са заплашени от това състояние. Но не само те. Хипогликемията може да засегне и други хора.

Падне ли кръвната захар, мозъкът не получава достатъчно глюкоза и подава сигнал, че му е необходима. Отделят се вещества, които сигнализират недостиг. Те предизвикват симптоми като треперене, остър глад. Сигналът е: Яж въглехидрати! Едновременно с това организмът активира механизми, които освобождават глюкоза от вътрешните му резерви.

Виже още: 21 съвета за по-добър контрол на кръвната захар

Тези процеси тръгват не при истинска хипогликемия, а много по-рано. При какви точно стойности не може да се каже. Индивидуално е. При недиабетици обикновено се говори за падане на кръвната захар, когато нейните стойности са около и под 2,7 милимола, обяснява д-р Матиас Ридл, диабетолог от Хамбург.  

Някои хора усещат симптоми, още когато кръвната захар падне под 3,9 милимола. Тези стойности по-често са долен праг при недиабетиците. Диабетиците по принцип са се адаптирали към по-високи стойности на кръвната захар и затова може да усетят симптоми при почти нормални за другите хора нива на кръвната захар.

Причините са различни при двете групи. При диабетиците те обикновено са свързани с неправилно приемане на медикаментите. При недиабетиците пристъпите може понякога да се открие доброкачествен тумор на панкреаса, който неконтролируемо отделя инсулин и поради това води до хипогликемия. Хормонът инсулин ускорява усвояването на захарта от клетките. Нормално се излъчва само при наличие на много глюкоза в кръвта.

Хранене и алкохол влияят

Понякога причините за повтарящи се хипогликемии са свързани със заболявания на надбъбреците, черния дроб или щитовидната жлеза. Но при здравите хора причината най-често е свързана с грешки в храненето или прекаляване с алкохола, пояснява д-р Ридл. Алкохолът потиска механизмите, които организмът активира при падане на кръвната захар. Съответно те продължават да падат. Освен това алкохолът замъглява сетивата, така че човек не възприема правилно сигналите на тялото.

Ако не ядете дълго време или пък хапвате съвсем малко, също ви заплашва хипогликемия.

Вината може да е и в самото ядене. Ако храната се състои главно от бързи въглехидрати (висок гликемичен индекс) кръвната захар се покачва бързо и също така бързо пада. Към мозъка се подава сигнал, че има нужда от повече глюкоза.

“Бързи” въглехидрати например са белият хляб, сладкиши и захарни изделия, плодови сокове и газирани напитки. От гледна точка контрола на кръвната захар за предпочитане са пълнозърнестите изделия зеленчуците, някои плодове, млечните продукти и варивата. След консумацията им кръвната захар се качва доста по-бавно и равномерно. Мазнините също са с нисък риск по отношение на колебанията на кръвната захар. Продуктите от втората група са свързани с наличието на по-малко инсулин в кръвта и затова глюкозата не скача и пада така рязко.

Спортът също води до спадане на кръвната захар

Ако сте склонни към хипогликемия, преди натоварване изяжте някаква малка закуска. Причернее ли ви пред очите, има някои храни, вещества, които светкавично повлияват на кръвната захар. Това са бонбони с гроздова/плодова захар, напитки като ябълков сок или газирани със захар. Ако нямате друго подръка, хапнете малко (половин-една чаена лъжичка) обикновена захар. Симптомите скоро ще отшумят, ако нямате диабет или друго заболяване.

При остра криза  – в спешното!

Истинската хипогликемия, особено при диабетици, налага бърза консултация със спешен лекар. В определени случаи тя може да бъде дори животозастрашаваща. При треперене, пристъп на остър глад и смущения в зрението веднага да се приеме 5-20 грама декстроза. Ако захарта продължи да пада, човекът може да загуби съзнание.

При тежко протекла хипогликемична криза най-добре да се отиде на лекар при първа възможност. В определени случаи може да се окаже недиагностициран диабет. Ако в семейството вече има хора с това заболяване, рискът за другите кръвни роднини е повишен.  

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -