вторник, 3 октомври, 2023
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБезплатни изследвания за хепатит В и С в много градове

Безплатни изследвания за хепатит В и С в много градове

Редица болници и организации в страната обявиха безплатни изследвания за хепатит В и хепатит С, които се провеждат във връзка с Европейската седмица за тестване за вирусното заболяване. За разлика от хепатит А, по-известен като жълтеница и който преминава като грипно състояние, другите два подтипа са склонни към хронифициране. Така рискът от цироза и дори рак на черния дроб нарастват осезаемо. Симптомите понякога остават скрити или неясни. По оценка на специалистите у нас има около 100 000 души, носители на хепатит С, като голяма част от тях не подозират, че са заразени.

Над 100 000 у нас са с хепатит С, повечето изобщо не знаят

Ето и местата, където ще може да се изследвате. Ако не намирате вашия град в списъка, обърнете се за повече информация към местната РЗИ.

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, София

До края на 2019 година, в работни дни, между 8:00 и 14:00 часа всеки ще може да се изследва безплатно за хепатит С в централната лаборатория на болницата. Не е необходимо предварително записване. Няма значение дали изследваният е приемал вода или храна. Пациентите, чийто проби се окажат положителни, ще бъдат консултирани безплатно от гастроентеролог и насочени за по-нататъшно лечение в Клиниката по гастроентерология, където се намира един от най-големите центрове за лечение на вирусни хепатити.

Има много начини за заразяване с болестта, които нямат нищо общо с рисковото поведение:

  • Преливане на кръв и кръвни продукти преди 1992 г. (Вирусът на хепатита е открит едва през 1989 г. и до тогава кръвните продукти не са били изследвани за наличието му);
  • При оперативни интервенции в миналото;
  • При зъболекарски манипулации преди откриването на вируса;
  • При пациенти на хемодиализа, тъй като почистването на машините, които пречистват кръвта е трудно;
  • При някои козметични манипулации. Съществува реална опасност от предаване на хепатит C в салон за красота, ако не се съблюдават внимателно стандартите за безопасност. Въпреки че някои инструменти, използвани от маникюристите, козметиците или при поставяне на пиърсинг трябва да бъдат за еднократна употреба, това не винаги се случва;
  • При правене на татуировки с нестерилни инструменти.
  • Едва в около 5% от случаите заразяването става по сексуален път.

Лекари не пращали за изследване болни от хепатит С дори при ясни симптоми

„Предразсъдъците по отношение на хепатита пречат за навременното лечение на болестта, тъй като заразените често се срамуват и отказват да се подложат на терапия. „1/3 от хората, които се диагностицират при нас отказват да се лекуват. Ние не можем да ги задължим, а това, освен че е опасно за самите носители на вируса, създава риск и за разпространение на болестта“, обяснява д-р Ирена Иванова, началник на Централната клинична лаборатория на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

хепатит черния дроб цироза симптоми„Коварното на хепатита е, че той може да се развива латентно в организма в продължение на години, през които неумолимо уврежда черния дроб. Тъй като нямат никакви симптоми и се чувстват физически здрави, пациентите често не ни вярват за степента на опасност, на която са изложени“, разказва пък проф. Красимир Антонов, който е председател на Българското дружество по гастроентерология. Той пояснява, че когато вече са налице симптоми, болестта е навлязла в напреднала форма и съответно лечението й, което е напълно безплатно за пациентите, е по-сложно и продължително. „Въпреки това успяваме да постигнем над 95% излекуване, дори и при тези пациенти“, пояснява проф. Антонов, който е един от най-добрите хепатолози у нас.

Специалистите съветват: Ако сте над 40 години или пък сте млад човек, който често посещава салоните за красота, има татуировки, не пропускайте да се изследвате веднъж годишно за хепатит. Тестът отнема само няколко минути, безболезнен е, няма ограничения относно предходна консумация на храна и напитки, а може да ви спести много проблеми в бъдеще!

МБАЛ Св. София

Всички желаещи да се изследват могат да го направят всеки работен ден от 8 до 13 часа. Безплатните тестове за хепатит С и хепатит В ще се провеждат в двата диагностично-консултативни центъра на болничния комплекс „Света София“ – ДКЦ „Света София“ на бул. „България“ № 104 и ДКЦ „Света София“-Люлин на бул. “Царица Йоана“ № 65. Предварително записване на часове не е необходимо, като също така няма и ограничения за консумация на храни и напитки преди изследването.Анонимни и безплатни изследвания за ХИВ ще се правят в Ловешка област в периода 22 ноември – 2 декември, като част от Национална АНТИСПИН кампания, съобщават от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/. Инициативата е във връзка с изпълнение на Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и сексуално предавани инфекции и отбелязване на Европейска седмица за изследване за ХИВ и хепатит, както и Световен ден за борба със СПИН – 1 декември.

Ловеч

По време на кампанията на територията на областта, освен че ще се проведе анонимно и безплатно изследване и консултиране за ХИВ, ще се предостави и информация как и къде всеки може да провери своя статус, с цел ранно откриване на заразени лица и своевременното им насочване за лечение. Ще има и обучения по превенция на ХИВ/СПИН.
В периода 22- 29 ноември – седмица на отворените врати в РЗИ, ще се извърши безплатно изследване и консултиране за ХИВ, хепатит В, хепатит С и сифилис.
Изнесен мобилен кабинет ще прави изследвания и консултации, организирано съвместно с БЧК и доброволци в Професионална гимназия по механоелектротехника.

Кърджали

По този повод в периода 22-29 ноември 2019 г. всеки гражданин, който желае ще може да си направи анонимно и безплатно изследване за ХИВ, хепатит В, хепатит С и сифилис, чрез т.н. „Бърз тест”. Те са анонимни, а резултатите стават ясни в рамките на 15 минути,.

Инициативите дават възможност на хората да бъде предоставена информация за правото на здраве и здравеопазване на всички хора и да направят своя избор за превенция на ХИВ и хепатити, за да защитят себе си и своите близки. От 9.00 до 15.00 часа екип от Регионалната здравна инспекция ще извършва дейности по доброволно тестване в лаборатория „Медицински изследвания“ на РЗИ-Кърджали /първи етаж – приемно гише/.

Плевен

В изпълнение на дейности по Националната програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИН от 22 до 29 ноември РЗИ – Плевен организира отворени врати за предоставяне на услуги за безплатно консултиране и изследване за ХИВ, хепатит В, хепатит С и сифилис.

Желаещите да се изследват може да посетят КАБКИС /Кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН/ в РЗИ-Плевен на адрес: ул. Княз Александър Батенберг I № 7, ет. 3, стая 307 с работно време – понеделник до петък от 9 до 12 ч. и от 12.30 до 16.30 ч.

Пазарджик

 

РЗИ Пазарджик също се включва в инициативата за безплатни тестове на хепатит и ХИВ. Изследването може да се направи на място в здравната инспекция от 22 ноември до 1 декември 2019 г.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -