петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниЗаменят свободно в аптеките блокираните лекарства с валсартан

Заменят свободно в аптеките блокираните лекарства с валсартан

Блокираните лекарства с валсартан ще бъдат заменяни свободно в аптеките, ако личният лекар е преценил, че такава промяна в терапията е наложителна. Това съобщават от НЗОК. Замяната ще става от 6 юли до 6 август 2018 г. Информацията идва дни, след като Европейската агенция по лекарствата изпрати информацията, а националната ни агенция ИАЛ блокира 62 лекарствени препарата, съдържащи валсартан.

По-долу ще намерите списък на лекарства с валсартан, които не са блокирани.

Медикаментите се използват за лечение на артериална хипертония, скорошен миокарден инфаркт и сърдечна недостатъчност. Продажбата им бе спряна в цяла Европа. Причината е установен примес, за който се смята, че е канцерогенен.

Тъй като тези лекарства засягат твърде голяма група пациенти, вчера в Централното управление на Националната здравноосигурителна каса (ЦУ на НЗОК) се състоя среща между времено изпълняващата длъжността управител на НЗОК – д-р Йорданка Пенкова и експерти. Сред тях бяха председателят на Управителния съвет на Българския лекарски съюз (УС на БЛС) – д-р Иван Маджаров, главният секретар на съсловната организация – д-р Стоян Борисов, и маг. фарм. Маргарита Грозданова – член на Управителния съвет на Българския фармацевтичен съюз (БФС). Срещата бе инициирана от НЗОК във връзка със съобщението за блокиране на лекарствените продукти.

Целта е да се осигури непрекъснатост в лечението на здравноосигурените. Европейската агенция по лекарствата препоръчва пациентите да не прекратяват лечението си с валсартан, докато не се консултират с фармацевт и лекар.

Изпълнителната агенция по лекарствата пък публикува списък на лекарства, които съдържат валсартан, но не са блокирани, тъй като в тях не се съдържа опасният примес. Някои от тях се реимбурсират по здравна каса, а други са извън позитивната листа. Вижте списъците по-долу.

Списък на лекарства с валсартан в реимбурсната листа, които не са блокирани

Списък на лекарства с валсартан извън реимбурсната листа, които не са блокирани

 

Свързани публикации

1 коментар

  1. Аз съм ги пила години наред,искам компенсация и отговорност да се потърси,не става така,всичко тихо мълком да се потули,има Страсбурт!

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -