четвъртък, 30 май, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКак да изберем качествени слънчеви очила

Как да изберем качествени слънчеви очила

Слънчевите очила са не само важен аксесоар за лятото. Помагат ни да виждаме по-добре през лятото, но по-важното е, че предпазват очите от вредните ултравиолетови (UV) лъчи. Продължителното излагане на пряка слънчева светлина може да причини временни и дълготрайни увреждания на очите. Това заяви началникът на отделението по очни болести и очна хирургия във верига болници „Медлайн-Централ Хоспитал“ д-р Димитриос Власиадис.

Доказано е, че макар умереното слънчевата светлина да е полезна за очите, продължителното излагане на ярките лъчи повишава риска от различни заболявания на очите. Най-често става дума за катаракта/перде на очите/. По-често въздействието се забелязва след години, но има и случаи, когато увреждането се появява в кратки срокове под формата на фотокератит, фотоконюнктивит и др.

Ултравиолетовите лъчи биват три вида – UVA, UVB, UVC. Най-увреждащи са UVC, но за щастие те не достигат земната повърхност, защото се абсорбират още в атмосферата, посочва д-р Власиадис.

Кои заболявания се провокират от ултравиолетовите лъчи

сухо око възпаление на окотоУстановено е, че UVB лъчите са тясно свързани със следните очни заболявания – фотокератит (като слънчево изгаряне на роговицата), катаракта, форма на рак, засягащ конюнктивата и др. Въпреки че е доказано, че UVA увреждат ретината, много малка част от тях достигат до нея.

Затова от огромно значение как да подбираме очилата си за предпазване на очите от слънцето. Най-важното нещо е те да са етикетирани с „UV400“. Обърнете внимание дали имат етикет, стикер или надпис върху самите тях. Това означение показва, че те отразяват или филтрират 99-100% от UVA и UVB светлината с дължина на вълната до 400 нанометра. Именно това е частта от спектъра на слънчевата радиация, която е опасна за зрението ни.

По-тъмните стъкла не блокират повече лъчи

слънчеви очилаПри избора на очила важи правилото „По-големите са по-добри“. Колкото по-голяма площ от лицето ни покриват слънчевите очила, толкова по-малко пряка светлина би могла да достигне до очите ни и съответно по-малко щети би могло да нанесе слънцето.

Дори по-тъмните стъкла на очилата могат да изглеждат „по-готино“, не е  задължително те да блокират повече ултравиолетови лъчи от по-светлите. В крайна сметка цветът не е от значение, изтъква още очният лекар. Някои слънчеви очила са с кехлибарен, зелен или сив цвят на плаките. Така оцветените лещи не блокират повече слънчеви лъчи, но биха могли да увеличат контраста, което е полезно при шофиране, при практикуване на различни видове спорт и т.н.

По-качествени ли са скъпите очила

Поляризираните лещи блокират отблясъците от отразяващи повърхности като вода или настилка, а не UV радиацията, допълва д-р Власиадис. Това не предлага по-голяма защита от слънцето, но може да направи шофирането по-безопасно, а престоят на плажа по-приятен.

Цената не е критерий за качество с оглед здравето на очите. Не е задължително слънчевите очила да струват много пари, за да са качествени. Не е нужно да давате 100-200 лв или повече, за да сте защитени. Очила на достъпни цени, които са маркирани с „UV400“могат да бъдат също толкова ефективни, колкото и тези на световно наложили се търговски марки.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -