сряда, 1 февруари, 2023
- Реклама -
НачалоНовиниВ "Св. Екатерина" смениха митрална клапа през миниатюрен отвор

В „Св. Екатерина“ смениха митрална клапа през миниатюрен отвор

В университетската болница „Света Екатерина“ бе поставена за първи път митрална клапа с миниинвазивен достъп. Това съобщи директорът на лечебното заведение проф. Генчо Начев, който е ръководил екипа хирурзи по време на операцията.

Пациентът – 70-годишният Тодор Ж. от Чирпан, е имал заболяване, което налагало подмяна на митралната клапа. Сърцето не беше ревматично и по съдовете нямаше тежки калциеви отлагания, обясни проф. Начев. Лекарите първо се опитали да направят пластика, така че клапата да заработи по-добре. Не успели и се наложило тя да бъде подменена. Новият метод може да се прилага при около 30% от болните, които се нуждаят от смяна на митралната клапа. Той е по-малко травматичен за болния, който може да се прибере вкъщи след 3-4 дни. Друго предимство е, че рискът от инфекции е по-нисък, каза още проф. Начев. Годишно в „Св. Екатерина“ се правят  около 1400 тежки сърдечни операции. От тях 350-380 са за смяна та митрална клапа. това означава, че около 120 души годишно поне ще могат да се възползват от новия метод. При него  гръдната кост не се отваря. Прави се мъничък отвор отстрани, през който лекарите извършват подмяната. Такава операция продължава по-дълго от традиционната, допълни проф. Начев.

Митрални клапи у нас се поставят от дълги години, но методът се прилага за първи път от български екип. Преди това специалисти от чужбина са извършвали демонстративни операции, но нито една болница не е продължила след това сама да го прилага, коментира директорът на „Св. Екатерина“. 

СНИМКА: ДАК

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -