четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниВ "Пирогов" присаждат изтръгнат нервен сплит

В „Пирогов“ присаждат изтръгнат нервен сплит

Тежка травма с прекъснати нерви, увиснал безчувствен крайник. Макар че такива случаи са редки, може да се случи на всеки, казва доц. Маргарита Кътева, шеф на Първа травматология в „Пирогов“. Обикновено пациентите получават подобни увреждания при катастрофа. Първите операции са за наместване на счупеното, зашиване на разкъсани тъкани, кръвоносни съдове и нерви. понякога обаче и това не е достатъчно.

При травма на ръката много пъти се уврежда нервният сплит, който я прави подвижна. „Имахме такъв пациент – катастрофирал моторист. Ръката му беше увиснала. Тя може да проработи, то само ако се присади сплит, който се взема от крака. Отнема обаче доста време докато започне да функционира, защото нервите са най-високо диференцираната тъкан в човешкото тяло. Лесно се наранява, но трудно се възстановява“, коментира доц. Кътева.

При моториста минали цели 2 г. преди да започне да движи отново ръката си. Мъжът не вярвал, че чудото ще се случи, но накрая сам се убедил във възможностите на медицината. „Тъй като съм виждала резултатите в чужбина от подобен подход, аз лично бях убедена в крайния резултат още от самото начало. Знаете ли каква радост е за този човек, когато му потрепне мускул. Аз съм щастлив човек, защото имам шанса да правя такива неща“, казва доц. Кътева.

Нервен сплит се присажда понякога и на бебета. Причината е парализа вследствие на родов травматизъм – например ако малкото е хванато и дръпнато малко по-рязко. Увреждат се нерви и ръчичките му увисват. С такъв проблем в момента е двумесечно бебе. Чакаме то да стане поне на три месеца, за да му присадим нервен сплит и да започнем рехабилитация, казва доц. Кътева. Тя е виждала в чужбина как след такава операция ръката проработва. А иначе детето остава инвалид за цял живот.

В „Пирогов“ са имали и дете, при което нервният сплит бил изтръгнат от врата – също при катастрофа. След операцията за присаждането му то вече си движи лакътя. Много е важно и хората да са упорити, да работят заедно с лекарите по възстановяването.

Нервният сплит представлява плетеница от нервни влакна – нещо миниатюрно, но от ключово значение за подвижността на крайнците. Присаждането му също е част от микрохирургията, която означава не само шиене на съдове, но и на нерви. За да бъде максимално добър ефектът, трябва да се зашие много добре.

В „Пирогов“ са имали най-различни травми през годините. Най-често срещаните инциденти в практиката са отрязани пръсти. В годините производствения травматизъм намалял, но пък много хора без специална квалификация работят с големи режещи машини и те са основния поток от пациенти на доц. Кътева. Нашата цел е да можем да правим неща, които се правят и по света, пояснява тя.

Присаждането се състои в съединяване на костите и всички структури – съдове, нерви, сухожилия, за да може пръстът после да се раздвижи. Така той ще има пълна подвижност и чувствителност. Това се прави и сега, но от много малко специалисти. Лечението продължава и след операцията, необходими са продължителни грижи и рехабилитация. Спешните пациенти, които се нуждаят от присаждане след травма, са около 70-80 души годишно.

Най-трудното в микрохирургията е съдовият шеф. По ръката съдовете са с диаметър от 0,8 мм до 1,5-2 мм. Работи се под микроскоп, който увеличава 16 до 26 пъти, а конецът е по-тънък от косъм и не се вижда с просто око. Доста пациенти се нуждаят от реконструктивна хирургия – преместване на тъкани на същия човек от здраво място на нараненото. „Отделение с такава специализация няма никъде в страната. Моя задача е да го създам тук в „Пирогов“, допълва доц. Кътева.

Подобни наранявания по правило са вследствие на тежки травми – производствени инциденти или катастрофи. Съвсем скоро в клиниката на доц. Кътева имали пациент, който счупил кост на горния крайник. Раната не зараства, имало е и мекотъканен дефект. Взехме кост от крака и я присадихме на ръката. Сега лекарите очакват горният крайник да се възстанови. Всеки случай е уникален и в това се състои предизвикателството пред хирурзите – да намерят правилния подход за всеки. 

Само преди дни в „Пирогов“ се състоя курс по микрохирургия. Лектор бе проф. Едгар Бимер от Германия, един от първите микрохирурзи в света.  Присажда не само ръце, работи и в областта на лицето, долните крайници. Той създава в Европа първия център за реплантации през 1975 г. Преди 4 г. се сдобива със световна слава, след като успява да присади ръцете на починал при катастрофа младеж на 46-годишен немец, който пък загубил своите в производствен инцидент. Операцията е успешна и в момента мъжът може да си служи с ръцете почти като със свои собствени. Може да кара кола, да хваща предмети и да се обслужва във всекидневните дейности. Най-големият риск в този случай е бил, организмът да не отхвърли чуждите ръце.
Сега немското светило показа тънкостите в занаята на български хирурзи от цялата страна, които в продължение на три дни се обучаваха в „Пирогов“ как да шият фините съдове на ръката.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -