петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниУникална операция у нас - слагат саморазгъващ се стент през ръката

Уникална операция у нас – слагат саморазгъващ се стент през ръката

Животът на двама души бе спасен с уникална за нашата страна операция в Националната кардиологична болница, съобщи директорът проф. Владимир Пилософ. Единият от пациентите е с инсулт, а другият – с инфаркт. Те са излекувани благодарение на саморазгъващи се стентове в шийните артерии, които са поставени през артерията на ръката от същата страна.

Операциите са извършени от доц. Добрин Василев, началник на отделението по инвазивна кардиология, и известният италиански кардиолог д-р Джанлука Ригатели. Предизвикателството в тях били чисто технически трудности – артериите от едната страна са много криви и достъпът на стента е изключително сложен по думите на доц. Василев. Ползата за пациента е, че не се допуска травматизиране на аортата и така се избягват възможните усложнения.

Заради техническата си сложност тази манипулация е правена няколко пъти по света. В България е за първи път. Двамата късметлии са избрани от пациентите в болницата. Единият мъж е на 58 г., а другият – на 76 г. С тази операция практически стартира специалната програма на Националната кардиологична болница за лечение на шийните стенози. По думите му тя е крайно необходима, тъй като има значителна група пациенти, при които стандартната хирургия е много рискова и стентът като приспособление за разширяване на кръвоносния съд е най-добрият възможен метод.

Италианският участник в операцията д-р Джанлука Ригатели е 41-годишен инвазивен кардиолог, тесен специалист в областта на периферните артерии, включително и на тези, захранващи мозъка. В Италия той работи в „Ровиго Дженерал хоспитъл“ край Верона. Пътува по цял свят, и друг път е идвал у нас. По думите му поставянето на стентове на каротидните артерии, които кръвоснабдяват мозъка, все още е неразработена територия на медицината. Причините за това били различни – все още се спорело точно какви специалисти да се занимават с това, а и много от пациентите нямали ясни симптоми дори при силно стеснение на кръвоносните съдове.

„Когато мозъкът даде сигнали, че страда от липса на достатъчно кръв, инвазивната процедура може да спаси пациента от инсулт. Разбира се, част от болните се нуждаят от класическа операция, за да се възстанови нормалното протичане на кръвта“, смята Ригатели. Според специалиста в България заболяванията на атеросклеротична основа се проявяват по-рано в сравнение със Западна Европа. Обяснението му е, че българите живеят доста нездравословно – хранят се вредно, имат наднормено тегло, не спортуват достатъчно и от ранна възраст пушат. Ригатели даде висока оценка на професионализма на колегите си от Националната кардиологична болница, а проф. Пилософ изтъкна, че съвместната работа ще продължи.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -