събота, 25 март, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноГрипът дойде! Хасково и Пазарджик с най-много болни

Грипът дойде! Хасково и Пазарджик с най-много болни

Грипът вече официално е в България, става ясно от информационната система на Центъра по заразни болести. През последната седмица от около 20 проби на пациенти със симптоми на остро респираторно заболяване 6 са се оказали положителни, заяви проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология. Три от пробите са показали наличие на пандемичния вирус A (H1N1) или по-известен като свински грип, а другите три са на вируса от тип В – „Уисконсин“.

Засега няма изолирани проби от третия щам, който се очаква да циркулира тази година – „Виктория“. За него имаше дори прогнози, че ще бъде преобладаващ.

Все още пробите са твърде малко, за да се правят категорични обобщения, допълни проф. Кожухарова. В Европа били разпространени и трите щама. Заболеваемостта у нас бавно, но трайно се покачва. Сега тя е средно 93-ма души на 10 000, докато преди десетина дни беши двойно по-ниска. Като критичен праг се смята заболеваемост от около 200 души на 10 000. Надвишат ли се тези стойности, здравните власти прибягват до известни ограничения – например на свиждания в болници. Обмисля се и обявяването на епидемия.

Засега най-много болни има в областите Пазарджик и Хасково – по 134 на 10 000. Следват Стара Загора, Ловеч и Шумен. В столицата заболеваемостта е леко над средната 98 на 10 000. В отделни възрастови групи обаче епидемичните стойности са прекрачени – в Ловеч например при децата от 0 до 4 г. боледуват 1029 на 10 000, в Шумен са 588, в Стара Загора – 569. Шумен, Ловеч и София – област са с най-много болни в групата на 5-14-годишните.

Засега не се съобщава за особено тежко протичане на грипа, но хораа трябва да помнят, че това е сериозно заболяване, което може да засегне много органи и системи, предупреждава проф. Кожухарова. Още при първите симптоми – висока температура, втрисане, болки в ставите и мускулите, е добре да се потърси лекарска помощ.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -