петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниУчени в Автралия на път да създадат супер антбиотик

Учени в Автралия на път да създадат супер антбиотик

Австралийски учени са постигнали пробив в работата си върху създаването на нови супер антибиотици. Те са съвсем близо до създаването на съединения, които могат да послужат за основа на нови лекарства, които да спасят хората от устойчиви инфекции.

Молекулите, върху които те работят, са способни да се справят с опасния златист стафилокок, предаде ABC News. Учените от университета Флиндерс открили съединението случайно.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Пауза от поне 2 часа между антибиотика и пробиотика 
Антибиотик при респираторни инфекции – не по-рано от 3-4 дни след началото 
Вредни ли са антибиотиците?

Първоначалните тестове били проведени върху червеи и те показали, че веществото е много ефективно. Организмът на червеите се различава от хората, но пък по отношение на генома има доста прилики. Това ги прави подходящи лабораторни модели. След като създали молекулата, учените я тествали в комбинация с протеин. Полученото съединение дало неочаквано мощен ефект върху иначе устойчивата на антибиотици бактерия златист стафилокок. Тя причинява някои от най-страшните вътреболнични инфекции. Води до силни възпалителни процеси при пациентите и има способността активно да се размножава върху повърхностите. Златистият стафилокок може да попадне в организма чрез катетри и венозни линии по време на различни инвазивни процедури.

Източник: ABC News

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -